Brussel haalt banden met Kinshasa opnieuw aan

© PhotoNews
| De Congolese president Félix Tshisekedi.

De Brusselse regering bezoekt komende herfst de Congolese hoofdstad Kinshasa. Daar zullen de interstedelijke banden opnieuw worden versterkt op cultureel, economisch en administratief niveau, kondigt Brussels staatssecretaris van Internationale Betrekkingen Pascal Smet (One.brussels-SP.A) aan in La Dernière Heure. "We willen de Congolese diaspora in Brussel betrekken bij het voorbereiden van het bezoek."

Staatssecretaris Pascal Smet heeft een officieel bezoek aangekondigd aan Congo in de herfst van 2020. Dat deed hij als repliek een vraag van senator Bertin Mampaka (CDH) omtrent de recente ontmoeting van de Brusselse regering met de Congolese president Felix Tshisekedi.

"Aan het begin van de komende herfstperiode zullen minister-president Rudi Vervoort en ik een officieel bezoek aan Congo brengen, meer bepaald aan Kinshasa, om de samenwerkingsbanden aan te halen", gaf Pascal Smet te kennen in de Commissie voor Algemene Zaken.

Nieuwe hoop

Het bilaterale akkoord tussen Kinshasa en Brussel zal zich ontplooien op drie niveaus. Op administratief niveau via ondersteuning voor opleiding en de versterking van capaciteiten op burgerlijke stand en dataverzameling. Op economisch niveau in brede zin, met plaats voor de relatie tussen de havens van Brussel en Kinshasa. Ook cultuur komt ruimschoots aan bod.

"We willen de Congolese diaspora in Brussel betrekken bij het voorbereiden van het bezoek. In maart staan alvast drie missies vooruitgepland door de Waalse minister Willy Borsus. En in september of oktober zal een belangrijke Brusselse delegatie zich verenigen met plaatselijke politici en representatoren van culturele en onderwijsinstanties, in het kader van het versterken van de relatie met de inwoners van Kinshasa. De instabiele politieke situatie die Congo en Kinshasa in haar greep hield, had een invloed op onze afspraken met de lokale autoriteiten. Maar de hoop op een afspraak werd nieuw leven ingeblazen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?