'Brussel investeerde al ruim één miljoen in voorbereiding EK’

© Bart Dewaele
| VANHENGEL 2 BRUZZ ACTUA 1588

Het Brussels Gewest investeerde via de vzw Euro Brussels 2020 al 1.250.000 euro in de - voorbereidingen voor - de bouw van het Eurostadion. Dat zei Brussels minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD) woensdagochtend in het Brussels parlement. Volgens hem liep het dossier vast bij de N-VA. “Het is duidelijk dat die partij zich verzet tegen projecten die het imago van België ten goede komen,” zegt hij aan BRUZZ.

Nu duidelijk is dat België geen gastland zal zijn voor het Europees Kampioenschap 2020, ontstaat er een spel politiek zwartepieten tussen de verschillende Belgische beleidsniveaus. Woensdagochtend beschuldigde Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) premier Charles Michel (MR) “nooit iets gedaan te hebben voor dit project.” Michel zelf sprak dan weer van “verzinsels”.

Ook Guy Vanhengel mengt zich nu in het debat. Hij benadrukt dat alle investeringen voor het onderzoek naar de bouw van het Eurostadion tot nog toe gedragen zijn door het Brussels Gewest. Dat terwijl het doorgaans gebruikelijk is dat voor dergelijke projecten alle (deel)staten een deel van de kosten op zich nemen. “Brussel investeerde al 1.250.000 euro in het dossier via de vzw Euro Brussels 2020,” zei hij. “Maar die mag nu opgedoekt worden.”

Vanhengel voelt zich niet aangesproken door het verwijt dat Brussel de kwestie nooit op het overlegcomité tussen de verschillende deelstaten plaatste. “Het is de eerste minister die die agenda bepaalt,” zei hij.

Krot

Vanhengel benadrukt verder ook nog eens het belang van een Belgisch nationaal stadion, zelfs nu de matchen voor het EK wegvallen. Zo’n stadion moet onder meer dienen voor de tweejaarlijkse Nations League, die binnenkort van start gaat. “België zit wat dat betreft met een gigantisch probleem,” zei hij.

Het Koning Boudewijnstadion renoveren, zoals de oppositiepartijen N-VA, Groen en Ecolo nu voorstellen, is volgens Vanhengel geen valabele piste. Hij blijft voorstander van de bouw van het Eurostadion. Ook zijn partijgenote en schepen in Brussel-Stad Els Ampe (Open VLD) kantte zich tegen de renovatie van het Koning Boudewijnstadion. “Geef mij één voorbeeld waar renoveren goedkoper is dan bouwen,” verweet ze de oppositie. “Renoveren is enkel interessant om ons patrimonium te beschermen, maar dat is hier niet het geval. Het Koning Boudewijnstadion is een krot.”

'N-VA verzet zich tegen Belgische projecten’

Of het Eurostadion er nog komt, is niet enkel afhankelijk van de Brusselse regering. De bal ligt momenteel in het kamp van de Vlaamse regering. Die spreekt zich eind januari normaal uit over de omgevingsvergunning van het Eurostadion. Maar Vanhengel vermoedt dat de N-VA, die in Vlaanderen en federaal in de meerderheid zit, niet staat te springen voor het Eurostadion.

“Het is duidelijk dat die partij zich verzet tegen projecten die het imago van België ten goede komen,” zegt hij aan BRUZZ. “Dat verzet zit in haar vezels."

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?