Brussel krijgt Holland House

© Holland House / Facebook
| Een bestuursvergadering van het Holland House in het tijdelijke onderkomen in de Aarlenstraat.

Na enkele jaren vertraging komt er dan toch een Holland House in Brussel. Het ontmoetingscentrum voor Nederlanders bij het Luxemburgplein, op een steenworp van het Europees Parlement, opent naar verwachting begin volgend jaar zijn deuren.

In het Holland House is plaats voor lezingen, recepties en bedrijfsevenementen, maar er kan ook worden geluncht. Het "uithangbord van Nederland in het centrum van de Europese macht" moet uitgroeien tot "een debatcentrum waar vertegenwoordigers van bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en politici en journalisten graag de degens kruisen".

De bedoeling is dat er naast een maandelijkse borrel ook activiteiten rond bijvoorbeeld Koningsdag en verkiezingsuitslagen worden georganiseerd voor Nederlanders die in Brussel wonen en werken. Dat zijn er naar schatting 35.000. 

De vereniging achter het Holland House had gemikt op 2016, maar liep tegen problemen met onder meer het bestemmingsplan op. De verbouwing en inrichting van het pand aan de Aarlenstraat zijn in december klaar, verzekert voorzitter Niels Schreuder. De Club Royal des Guides verderop in de Aarlenstraat 32 biedt tot de officiële opening onderdak aan de club.

Het Holland House is "een plek waar Nederlanders thuis kunnen komen," zegt Maryem van den Heuvel, de Nederlandse ambassadeur in België en beschermvrouwe van het Holland House. Het initiatief moet zichzelf bedruipen, dus sponsors zijn welkom.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?