Brussel lanceert 's lands grootste cultuurcentrum

Dinsdag werd Cultuurcentrum Brussel XXL gelanceerd, het nieuwe samenwerkingsverband tussen de 22 gemeenschapscentra. Staatssecretaris Bruno De Lille (Groen) wil meer volk naar de centra krijgen.

"Veel mensen hebben nog altijd de neiging om het gemeenschapscentrum in hun buurt als hun gemeenschapscentrum te zien. Ze kennen vaak het aanbod van de andere centra niet," zegt De Lille. Daarom is er nu Cultuurcentrum BXXL. Onder die noemer wordt voortaan het 'bovenlokale' programma van alle gemeenschapscentra gepromoot, het aanbod dat ook mensen uit andere gemeenten kan interesseren. Op die manier moeten de zalen beter vol lopen.

De Lille verzekert dat het programma van Cultuurcentrum BXXL niet 'van boven af' zal worden opgelegd. "De programmasamenstellers van de centra zullen nauw moeten samenwerken en zelf bepalen welke voorstellingen onder de nieuwe noemer vallen en waar ze het best getoond worden."

Blinde vlekken
In een volgende fase wil De Lille ook de blinde vlekken in de Brusselse programma's wegwerken. "Er zijn nog altijd muziek-, theater- en andere voorstellingen die overal in Vlaanderen rondtoeren, maar de Brusselse podia niet halen. Om verschillende redenen: te duur, niet de juiste infrastructuur... Die voorstellingen willen we ook naar Brussel halen. De VGC zal hiervoor extra geld vrijmaken, 30.000 euro om te beginnen."

In een nog later stadium wil de staatssecretaris een financiële stimulans geven aan Brusselaars die 'over het muurtje' kijken. "Ik denk daarbij aan een abonnementsformule of aan de vrijetijdspas, die eraan komt."

Geen fusie
De Lille benadrukt dat het niet de bedoeling is om de 22 gemeenschapscentra te laten fuseren. "De gemeenschapscentra hebben twee opdrachten. Enerzijds heb je de bovenlokale artistieke programmering; anderzijds is er - zeker zo belangrijk - de omgevingsgerichte poot, dat is het lokale educatieve en sociaal-culturele werk." Voor die tweede opdracht is het volgens De Lille absoluut noodzakelijk dat elk van de 22 centra een eigen vestiging behoudt. "Een plaatselijke vereniging moet in de buurt kunnen vergaderen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Voor veel Brusselaars moet de energieklap nog komen
  • Acht vragen over de stijgende energieprijzen
  • Waarom Staatsveiligheid de Molenbeekse imam het land uit wil
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Laura Van Haecke over haar webserie 'Hacked' voor Gen Z
  • Helen Levitt: New York comme on ne la verra plus jamais
  • Lucy McKenzie: 'Yes, I can paint cats'
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement