Brussel-stad: liefst 22 nieuwe leden in de gemeenteraad

© BRUZZ
03/12/2018

In de Stad Brussel is maandag het nieuwe schepencollege en de gemeenteraad ingesteld. In de gemeenteraad zetelen maar liefst 22 nieuwe leden. Alle schepenen doorstonden de stemming voor hun nieuwe ambt.

De nieuwe meerderheid van PS, Ecolo-Groen, Change.Brussels en DéFI kan rekenen op 30 van de 49 zetels. De schepenen doorstonden de stemming dan ook voornamelijk met 30 of 31 ja-stemmen tegen 19 of 18 nee-stemmen. De aanstelling van Liesbet Temmerman (Ecolo) als voorzitter van de gemeenteraad werd ook meteen goedgekeurd.

Voor het eerst zitten er ook zes leden van PTB*PVDA op de oppositiebanken. Opvallend is dat er liefst 22 nieuwe gezichten te zien zijn in de Brusselse gemeenteraad. Die zorgt ook voor een verjonging op de banken. Enkele oudere coryfeeën als Alain Courtois (MR), Marion Lemesre (MR), Jacques Oberwoits (MR) en Jean-Marie Amand (PS) verdwijnen uit de raad.

24 vrouwen

Onder de 49 gemeenteraadsleden zijn er 24 vrouwen. In het schepencollege zijn er vijf vrouwelijke schepenen tegenover zes mannelijke schepenen. Dat zorgde meteen tot onvrede bij oppositiepartijen MR-Open Vld en cdH-CD&V.

Groen-gemeenteraadslid Bruno De Lille repliceerde: "Het zijn net de partijen die hier de situatie aanklagen die de ordonnantie in het Brussels parlement voor een pariteit binnen de schepencolleges van de gemeenten niet hebben goedgekeurd."

Live

De Brusselse gemeenteraad was maandag voor het eerst live te bekijken via de website van de stad Brussel. Bij de aftredende meerderheidspartij en nu grootste oppositiegroep MR-Open Vld zijn Els Ampe en David Weytsman maandag verkozen tot fractieleiders.

Ze willen een kritische, maar opbouwende oppositie vormen die strijdt voor een moderne en innoverende stad, waarin vrijheid en sociale vooruitgang centraal staan. "We gaan voor een stad die ondernemers toelaat de werkloosheid fors te verminderen om zo de leefomstandigheden van alle Brusselaars te verbeteren", zegt Els Ampe.

"Ik hoop dat de stad Brussel niemand vergeet en de ecologische uitdagingen omgezet worden in economische en sociale opportuniteiten", vervolledigt David Weytsman.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , Gemeenteraad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni