'Brusselaar heeft genoeg van plannen', zegt oppositie over lauwe verklaring

LG
© Belga
18/10/2019

De oppositie liep niet warm voor de beleidsverklaring die minister-president Vervoort vrijdagvoormiddag heeft voorgesteld, zo bleek in de namiddag tijdens het debat. "De Brusselaar heeft genoeg van plannen, plannen, plannen", stelden fractieleiders Alexia Bertrand (MR) en Cieltje Van Achter (N-VA) in koor. Céline Fremault (cdH) en Bianca Debaets (CD&V) hadden het over een "lauwe" beleidsverklaring.

De beleidsverklaring van de Brusselse regering moet ambitie uitstralen, maar voor eventueel nieuw en modern beleid is amper iets voorzien, reageert N-VA op de beleidsverklaring van minister-president Rudi Vervoort (PS) van vrijdagvoormiddag.

"Dit akkoord ademt een waas uit van oude voorbijgestreefde socialistische recepten, aankondigingspolitiek en blind rijden", vat de fractie samen.
Cieltje Van Achter verwees naar het feit dat de oppositie het Vlaams Parlement verliet omdat ze twee dagen na het regeerakkoord niet over de begrotingstabellen konden beschikken. "We hebben hier in Brussel al meer dan drie maand een regering en we hebben nog altijd geen enkel cijfer of tabel te zien gekregen. Meer nog, u bent zo eerlijk, minister-president, om toe te geven dat u die cijfers voor deze legislatuur gewoonweg nog niet heeft. Pas in de lente gaat uw ploeg knopen doorhakken en de begrotingsoefening maken."


Van Achter hekelde ook dat tweetaligheid nauwelijks aan bod komt in de beleidsverklaring, terwijl de situatie zienderogen verslechtert; dat de gemeenten het mobiliteitsbeleid nog altijd kunnen blokkeren; en dat voor bijkomende jobs vooral op de overheid en niet op de privé wordt ingezet.

We wachten verder


Gilles Verstraete kwam terug op de aankondiging van minister Maron dat de verplichte inburgering in het Brussels Gewest niet op 1 januari kan en zal ingaan. De minister is volgens hem "zinnens institutionele spelletjes te gaan spelen die tegen het samenwerkingsakkoord met Vlaanderen en de Cocof ingaat, en waarbij de rol van de gemeenschappen binnen die inburgering op de helling komt te staan".
Van Achter bleef ook op haar honger zitten over mobiliteit: "Er worden opnieuw veel plannen vermeld, het busplan, taxiplan, plan voor de vergroening van de verkeersfiscaliteit... we wachten er al de hele vorige legislatuur op en we wachten verder".


Daarmee zat ze op dezelfde golflengte van haar MR-collega Bertrand. "De regering lanceert plannen, plannen, plannen... maar met welk resultaat? " Daarnaast creëert de regering alsmaar maar kadasters, zonder echte maatregelen. "Denkt u wel aan de Brusselaar? Die heeft genoeg van het wachten", sneerde de MR-fractieleidster. Ze kreeg meteen lik op stuk van haar PS-collega Ridouane Chaid. "Brussel blijft ook wachten op de beloofde extra politiemensen, de volledige afwerking van het GEN (gewestelijk expressnet) en een vliegveld", verwees hij naar federale MR-bevoegdheden.
"Deze coalitie heeft van de kiezer een duidelijk mandaat tot vernieuwing gekregen, maar brengt niets meer dan een flauw afkooksel van het vorige beleid", stelde voormalig staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V).

Beloftes zonder geld

De beleidsverklaring is volgens haar een herkauwd kopietje van de regeerverklaring van juli: "De échte politieke keuzes worden allemaal doorgeschoven naar een latere datum. Het gratis openbaar vervoer voor jongeren en 65-plussers, nieuwe bus- of tramlijnen, bijkomende sociale woningen... allemaal zaken die vooraf met grote trom aangekondigd worden, en waarvan men nu vaststelt dat er geen schot in de zaak komt." Ze hekelde ook het uitstel van de verplichte inburgering in Brussel.


PVDA verweet de regering dan weer na drie maanden nog niet te kunnen uitleggen hoe ze haar remedies wil financieren. "Zonder geld zullen al die beloftes in het water vallen", haalde fractieleidster Françoise De Smedt uit. "Want zonder te breken met het besparingskader en de liberale logica, zal de regering de huurprijzen niet laten dalen, noch de armoede inperken, noch antwoorden vinden op de uitdagingen op het vlak van klimaat en mobiliteit".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , lauw , Bianca Debaets , Cieltje Van Achter , beleidsverklaring , beleidsverklaring Vervoort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni