Brussels begrotingsconclaaf opgeschort nadat Clerfayt opstapt

© Belgaimage
| Bernard Clerfayt (Défi), minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Werk en Beroepsopleiding, Digitalisering, de Plaatselijke Besturen en Dierenwelzijn.
Updated: 07-10-2022 - 19:05

Het Brusselse begrotingsconclaaf is vrijdagnamiddag opgeschort nadat minister van Werk Bernard Clerfayt (Défi) de deur achter zich dichtsloeg na een meningsverschil over het dossier van de dienstencheques. Zo is uit verschillende bronnen bevestigd. De gesprekken zouden vrijdag niet meer hervatten, is te horen.

De Brusselse regering was vorige week donderdag en vrijdag al in conclaaf gegaan om het algemene kader van de begrotingsaanpassing 2022 en de begroting 2023 vast te leggen. Deze week zou de oefening gefinaliseerd worden.

Vrijdagmiddag was een regeringslid nog optimistisch dat er vrijdag zou kunnen geland worden, "maar de laatste punten kunnen nog altijd voor problemen zorgen", klonk het.

Maar de regering lijkt nu toch te struikelen over het dossier van de dienstencheques. Volgens de entourage van minister van Werk Bernard Clerfayt wilde deze laatste dat een verhoogd bedrag voor de dienstencheques in de begroting 2023 werd ingeschreven.

Onderbenutting

Minister van Begroting Sven Gatz wilde zich houden aan het bedrag van dit jaar omdat er door de crisis een onderbenutting werd vastgesteld. Maar hij engageerde zich om dat bedrag indien nodig bij de begrotingscontrole naar boven bij te stellen, was te horen bij andere regeringsleden.

Clerfayt zou de andere regeringspartners verwijten dat hij 30 miljoen moest besparen, die nodig waren om de dienstencheques te betalen wegens onder meer de inflatie. Daardoor zou de job van 1.000 tot 1.300 huishoudhulpen op een totaal van 27.000 voornamelijk kwetsbare vrouwen in gevaar komen.

"De minister van Werk kan dit niet aanvaarden", zou Clerfayt volgens zijn entourage gezegd hebben.

Het was overigens ook Clerfayt die lang dwarslag over de gedeeltelijke beperking van de indexering van de huurprijzen. De regering bereikte daarover een princiepsakkoord, maar onverwacht kondigde de PS-fractieleider aan dat de meerderheidspartijen vrijdag bij hoogdringendheid een voorstel van ordonnantie indienen over het onderwerp, dat op dit ogenblik in plenaire vergadering besproken wordt.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?