23 juni 2023. Groepsfoto van de Brusselse regering na de eedaflegging van Ans Persoons als opvolgster van Pascal Smet
© Brugov | De Brusselse regering, afgelopen zomer, na de eedaflegging van Ans Persoons als opvolgster van Pascal Smet.

Brussels begrotingsconclaaf: werkgroepen en kabinetten werken verder tot donderdag

© Belga
06/10/2023

De Brusselse begrotingswerkzaamheden verlopen dit weekend en begin volgende week in werkgroepen en op het niveau van de kabinetten. Minister van Begroting Sven Gatz zal tegen maandag of dinsdag een nieuwe nota voorleggen. De ministerraad buigt zich dan donderdag opnieuw gezamenlijk over de begroting 2024, zo is vrijdag in de vooravond vernomen.

De Brusselse regering zat vrijdag tot de middag plenair rond de tafel, nadat minister Gatz donderdag het overleg vroegtijdig had verlaten omdat zijn eerste voorstel onvoldoende steun kreeg. Het overleg van vrijdagvoormiddag had als resultaat dat de piste van de voorlopige twaalfden - wat dus inhield dat men geen begroting 2024 zou opstellen - aan de kant geschoven werd en verder gewerkt zou worden aan een volwaardige begroting.

Daarop startten minister-president Rudi Vervoort (PS) en minister van Begroting Sven Gatz (Open VLD) bilaterale gesprekken met de verschillende regeringsleden. Die zouden ook nog vrijdagavond doorgaan, is te horen.

Dit weekend werken de teams van de minister van Begroting en van de minister-president verder. Van maandag tot woensdag wordt er op het niveau van de kabinetten gewerkt. Begrotingsminister Gatz komt maandag of dinsdag met een nieuwe nota, die ten laatste woensdag al op kabinettenniveau besproken zal worden. Donderdag buigt de ministerraad zich dan opnieuw over de begroting voor volgend jaar.

Dat de pauzeknop voor de begrotingsonderhandelingen op regeringsniveau wordt ingedrukt, stelt minister-president Rudi Vervoort dan toch in staat om van maandag 9 tot woensdag 11 oktober op missie te gaan naar Quebec, in het kader van het samenwerkingsakkoord tussen het Brussels Gewest en de Canadese provincie Quebec. Hij zal er samen met Brusselse bedrijven deelnemen aan MTL Connect, een internationale beurs rond digitalisering en artificiële intelligentie. Hij zal er ook politieke contacten hebben met de minister van Internationale Betrekkingen en de politieke autoriteiten van Quebec. De reis wordt aangepast aan de begrotingswerkzaamheden en omgekeerd, benadrukt het kabinet van de minister-president.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Brusselse begroting, Sven Gatz, Vervoort Rudi

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie