Bernard Clerfayt (Défi), minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Werk en Beroepsopleiding, Digitalisering, de Plaatselijke Besturen en Dierenwelzijn

| Bernard Clerfayt (Défi), minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Werk en Beroepsopleiding, Digitalisering, de Plaatselijke Besturen en Dierenwelzijn.

Brussels Gewest maakt vijftien miljoen vrij voor gemeenten in strijd tegen hoge inflatie

© Belga
27/06/2023

De negentien Brusselse gemeenten krijgen samen een eenmalige subsidie van vijftien miljoen euro om de gevolgen van de stijgende inflatie op te vangen. Dat laat het kabinet van Brussels minister voor Plaatselijke Besturen Bernard Clerfayt dinsdag weten.

De gemeentelijke uitgaven zijn door de stijgende inflatie enorm gestegen. Het gaat dan onder meer over stijgende loonkosten door de opeenvolgende indexeringen, kosten voor gebouwen (energie, onderhoud, renovatie, …) en schuldenlasten door de stijgende rentevoeten.

'Steun in moeilijke tijden'

Volgens een studie van Belfius over de gemeentefinanciën stegen de gewone uitgaven bij gemeenten tussen 2022 en 2023 met elf procent. Daarom heeft minister Clerfayt beslist om een uitzonderlijk bedrag toe te kennen aan de negentien gemeenten.

"Een enveloppe van 15 miljoen euro zal verdeeld worden onder de Brusselse gemeenten volgens de criteria van de Algemene Dotatie aan de Gemeenten (ADG). Dit bedrag is een manier om hen te steunen in deze moeilijke tijden, zodat ze hoogwaardige diensten kunnen blijven aanbieden en hun projecten, die vaak vertraging oplopen door een gebrek aan budget, kunnen voortzetten", legt hij uit.

De verdeelsleutel gebeurt op basis van de ADG, die rekening kan houden met verschillende criteria die specifiek zijn voor elke gemeente: het inwoneraantal, het aantal werkzoekenden of het rendement van de fiscale ontvangsten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni