| Uit onderzoek van Leefmilieu Brussel en Natagora blijkt dat gebruikte methoden wreed zijn, groot lichamelijk leed veroorzaken, niet efficiënt zijn en erg duur.

Brussels Parlement verbiedt vangen en doden van duiven

© BRUZZ
04/02/2022

Het Brussels Parlement heeft vrijdag een voorstel van ordonnantie van oppositielid Victoria Austraet (ex-DierAnimal, nu onafhankelijk) unaniem goedgekeurd waardoor het vangen en doden van duiven voortaan verboden wordt in het Brussels Gewest. Het initiatief krijgt de volle steun van minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (DéFI), laat deze laatste weten in een mededeling.

De natuurordonnantie voorziet een strikte bescherming van inheemse diersoorten, maar in het wild uitgezette huisdieren vallen daar niet onder. Bepaalde methoden voor het doden en gevangenneming zijn evenwel verboden, zoals het gebruik van netten, vallen, vergiftigd aas of kalmeringsmiddelen.

Omdat de overbevolking van duiven in stedelijke gebieden veel schade kan aanrichten, konden gespecialiseerde firma's een afwijking vragen bij Leefmilieu Brussel. Maar uit een onderzoek van Leefmilieu Brussel en Natagora, de zustervereniging van Natuurpunt in Wallonië en Brussel, uit 2019 toonde aan dat de gebruikte methoden wreed zijn, groot lichamelijk leed veroorzaken, niet efficiënt zijn en erg duur.

Volgens minister Clerfayt zijn er efficiëntere en minder wrede manieren om de duivenoverlast te beteugelen: het stoppen met het voederen van duiven door zaden of brood te geven op de openbare weg; of het voorzien van contraceptieve duiventillen waarin de geproduceerde eieren worden weggenomen en vervangen door namaakeieren, of zelfs het verspreiden van anticonceptiezaden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , duiven , duiven vangen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni