Brussels parlementslid Christophe Magdalijns zetelt voortaan als onafhankelijke.

Brussels parlementslid Magdalijns zetelt niet langer voor Défi

© Belga
28/11/2023

Brussels parlementslid Christophe Magdalijns zal de begroting niet stemmen en verlaat Défi. Hij zal als onafhankelijke zetelen voor de rest van de legislatuur. Magdalijns en Défi liggen al een tijd overhoop, onder meer over secularisme. In een reactie wijst Défi erop dat zij het waren die Magdalijns uit de partij hebben gezet.

Christophe Magdalijns stond al geruime tijd kritisch tegenover zijn partij. "De partij laat oude gevechten varen", zei hij, toen Défi een onderzoek toeliet naar de mate het MIVB-personeel religieuze symbolen mag dragen. "Voor de thema's als het secularisme, die Défi hebben grootgemaakt, moeten we blijven vechten."

Wel had Magdalijns de intentie om in de meerderheid te blijven tot het einde van zijn mandaat en daarna opnieuw aan de slag te gaan bij de Inspectie van Financiën.

De budgettaire toestand van het Brussels Gewest heeft hem echter van mening doen veranderen. Dat schrijft Le Soir. De stijging van de Brussels schuld is volgens hem "waanzin".

Disciplinaire procedure

In een mededeling wijst Défi er dinsdag op dat er een disciplinaire procedure liep tegen Christophe Magdelijns. Hij had immers een dissidente lijst opgericht in Oudergem, "wat een overtreding is van de statuten van DéFI". Hij werd onlangs gehoord door het Comité der wijzen van de partij, die besliste hem uit de partij te zetten. Die beslissing werd hem deze week overgemaakt, aldus nog de mededeling van DéFI.

Magdalijns was van 2014 tot 2018 waarnemend burgemeester van Oudergem ter vervanging van Brussels minister Didier Gosuin. Hij was ook tweemaal kandidaat-voorzitter van Défi.

Door het vertrek van Magdelijns telt de Défi-fractie in het Brussels Parlement nog 8 leden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie