Christophe Magdalijns neemt ontslag als gemeenteraadsvoorzitter: 'Teleurgesteld in Défi'

Christophe Magdalijns

Christophe Magdalijns (Défi) heeft ontslag genomen als voorzitter van de gemeenteraad in Oudergem. "Ik wil geen enkele verantwoordelijkheid meer uitoefenen in naam van Défi," klinkt het. Magdalijns vindt dat de partij deelname aan de macht boven haar principes verkiest. Vooral de houding van Défi in het hoofddoekendebat, zet kwaad bloed.

Het onbehagen van Oudergemnaar Christophe Magdalijns binnen Défi is niet nieuw, maar is de afgelopen maanden wel in sneltempo gestegen. Dat heeft alles te maken met enkele heikele dossiers binnen de Brusselse regering. Het belangrijkste daarvan is ongetwijfeld het hoofddoekendebat. Moet het personeel binnen de MIVB de vrijheid krijgen om religieuze symbolen te dragen? Momenteel mag het niet, maar het neutraliteitsbeleid bij de MIVB wordt alvast herbekeken via een participatief proces.

Dat zet kwaad bloed bij Magdalijns. Die vindt namelijk dat Défi zich in belangrijke dossiers als deze te makkelijk terugtrekt en toegevingen doet om aan de macht te blijven. "De partij laat de oude gevechten varen," zegt hij in een reactie aan La Capitale. "Voor de thema's die Défi hebben grootgemaakt, namelijk het secularisme en de verdediging van de Franstaligen in Brussel en in de Vlaamse Rand worden, moeten we net blijven vechten. Ik ben teleurgesteld."

Concreet betekent het dat Magdalijns stopt als voorzitter van de gemeenteraad. Zijn twee mandaten (Brussels parlementslid en gemeenteraadslid van Oudergem, NVDR.) wil hij wel nog uitoefenen, "uit respect voor het vertrouwen van de kiezers", aldus de politicus, die niettemin van plan is zich in 2024 uit het politieke leven terug te trekken.

Over zijn toekomstplannen wil Magdalijns nog niet veel kwijt. "Ik praat met veel mensen momenteel," zegt hij raadselachtig. "Ik ben pessimistisch over het vermogen van Défi om zichzelf opnieuw uit te vinden en ik bekijk de mogelijkheden om eventueel elders aan te sluiten."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?