Christophe Magdalijns, afzwaaiend oud-burgemeester en Brussels parlementslid.

Christophe Magdalijns, voormalig burgemeester van Oudergem, verlaat de politiek

JP
© BRUZZ
10/07/2024

Christophe Magdalijns, oud-burgemeester van Oudergem en onafhankelijk Brussels parlementslid, laat de politiek achter zich. De topambtenaar bij de federale inspectie van Financiën kon het gebrek aan toezicht op de steeds verder ontsporende Brusselse begroting niet langer aanzien.

"Zonder radicale verandering stevent het Brussels Gewest af op een faillissement." Met die woorden, opgetekend door L’Echo, nam Christophe Magdalijns in het najaar van 2023 afscheid van Défi. Recente schattingen leren dat Brussel tegen het einde van het jaar afstevent op een schuld van 11,5 miljard euro. Volgens Magdalijns is de situatie "catastrofaal" en schiet de controle op de begroting tekort.

Magdalijns vond dat de debatten hierover niet diepgaand genoeg en onvoldoende technisch. Onder meer daarom stemde hij eerder al tegen de gewestbegroting.

Na een korte periode als onafhankelijk gemeenteraadslid verlaat hij nu dus definitief de politiek.

Magdalijns blijft wel beschikbaar als financieel expert. Verschillende partijen zouden recent om zijn advies hebben gevraagd, onder wie ook formateur David Leisterh (MR), die momenteel langs Franstalige kant een coalitie in elkaar probeert te boksen. “De budgettaire problemen zetten een rem op de onderhandelingen," weet Magdalijns, die Défi er mede verantwoordelijk voor stelt. "Ze hebben niet genoeg gedaan om de problemen te voorkomen.”

Controverse bij de MIVB

Wie langer praat met Magdalijns voelt dat de onvrede dieper zit dan alleen maar de begroting. “Ik heb goed bestuur verdedigd, evenals de Franse taal in Brussel – zonder tegen het Nederlands te zijn. Bovendien ben ik altijd een voorvechter geweest van seculariteit en neutraliteit van publieke diensten.”

Daarom had Magdalijns het er moeilijk mee dat Didier Gosuin (Défi) deze waarden van de partij niet verdedigde toen een akkoord werd gevonden met de MVIB over het dragen van religieuze tekens.

Van juli 2019 tot juni 2024 werkte Magdalijns als Brussels parlementslid, toen dus nog als lid van Défi. Eind 2023 besloot hij de partij te verlaten, omdat hij zich niet meer kon scharen achter de keuzes die werden gemaakt. Daarna was hij lijstduwer van Plan B en onafhankelijk Brussels parlementslid, tot de verkiezingen van dit jaar.

Ook geen terugkeer naar Oudergem

Magdalijns begon zijn politieke carrière in december 2012 als gemeenteraadslid in Oudergem, waar hij van maart 2013 tot juni 2014 voorzitter was van het OCMW. Van juli 2014 tot december 2018 nam hij de rol van waarnemend burgemeester van Oudergem op zich.

In 2022 trok Magdalijns zich terug uit de Lijst van de Burgemeester in Oudergem, na een politiek conflict over de volgens hem onterechte benoeming van een van de schepenen.

Magdalijns verlaat nu zowel de gewest- als de gemeentepolitiek. “Het is nooit mijn bedoeling geweest om eeuwig in de politiek te blijven," zegt hij. "Heel lang was het zo geregeld bij Défi dat je niet meer dan twee termijnen deed. Onder voorzitter François De Smet zijn het drie mandaten geworden. Ik geloof dat men eerder plaats moet maken voor nieuwe mensen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Christophe Magdalijns , Défi , begrotingstekort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni