15 november 2023: David Leisterh (MR) in het Brussels parlement

| David Leisterh (MR) in het Brussels parlement (archiefbeeld).

Brusselse schuld loopt op tot 11,5 miljard tegen eind 2024, tekort tot 1,32 miljard

© Belga
18/06/2024

De schuld van het Brussels Gewest is opgelopen van 3,4 miljard euro in 2018 tot 10,4 miljard vorig jaar. Tegen het einde van het jaar zal ze 11,5 miljard bedragen. Dat is het budgettaire plaatje dat MR-fractieleider David Leisterh dinsdag voorgeschoteld kreeg op de eerste dag van zijn budgettaire consultaties als formateur aan Franstalige kant van een nieuwe Brusselse meerderheid.

Leisterh ontving dinsdagvoormiddag de directeur van het Federale Agentschap voor de Schuld, Jean Deboutte, en in de namiddag Mark Dehoux, directeur-generaal van de directie Budget en Financiën van het Brussels Gewest.

Zoals verwacht is de Brusselse budgettaire toestand niet rooskleurig. Het begrotingstekort bedraagt in 2024 1,32 miljard euro. Dat zijn 7,8 miljard uitgaven tegenover 6,5 miljard inkomsten. De rentelasten bedroegen 124 miljoen in 2018 en 328 miljoen nu en zullen bij ongewijzigd beleid de 800 miljoen overschrijden tegen 2029.

Ratingverlaging

Dat de Brusselse financiën er niet goed voor staan, bleek eerder al door de ratingverlaging door Standard & Poor's, wat bij ongewijzigd beleid kan leiden tot hogere intrestlasten en een mogelijke verhoging van de schuld. "We kunnen hier maar uitkomen door te innoveren," stelde David Leisterh dinsdag.

Hij wees erop dat de uitgaven van het Brussels Gewest de laatste tien jaar enkel gestegen zijn, terwijl de inkomsten van het Gewest in reële termen gestagneerd zijn. "Ik wil een zo gedetailleerd mogelijke oefening, lijn per lijn," zei het Brusselse MR-kopstuk na zijn gesprekken van dinsdag.

Volgens hem zijn de potentiële coalitiepartners zich zeer goed bewust van de financiële uitdagingen voor het Brussels Gewest.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni