Drie gemeenteraadsleden uit Oudergem stappen uit Lijst van de Burgemeester

Christophe Magdalijns (Défi).

Véronique Artus, Isabelle Désir en Christophe Magdalijns (Défi), drie gemeenteraadsleden van de Lijst van de Burgemeester in Oudergem, zullen voortaan als onafhankelijken in de gemeenteraad zetelen. Dat gebeurt nadat volgens hen geen gehoor is gegeven aan een eerdere afspraak over een tussentijdse benoeming van Artus in het schepencollege.

De reden is de weigering van de LB-fractie (Défi) om Véronique Artus halverwege de zittingsperiode in het college te benoemen. Dat was wel voorzien in een overeenkomst die gemaakt werd aan het begin van de legislatuur.

“In plaats van Véronique Artus te benoemen, is de LB-fractie gegaan voor twee mensen die duidelijk minder goed gekozen zijn qua voorkeurstemmen. Bovendien komen ze uit het laatste ministeriële kabinet van de voormalige burgemeester Didier Gosuin, die momenteel voorzitter van de raad is," zegt Christophe Magdalijns.

"We dachten dat er een duidelijke afspraak was," gaat Magdalijns verder. De plaatsen in het schepencollege zouden worden opgevuld door degenen met de meeste voorkeurstemmen. "Artus had meer dan 400 voorkeursstemmen (475, red.) Pillois had er een 300-tal (293, red.). Je kunt je afvragen wat het voor zin heeft om voorkeurstemmen te tellen als er toch niet naar wordt gekeken," zegt Magdalijns. "Artus heeft haar capaciteiten bovendien al laten zien als voorzitster van het OCMW."

Magdalijns zelf had trouwens 1.279 voorkeursstemmen, maar wilde zich richten op zijn functie als Brussels parlementslid.

Burgemeester Sophie De Vos (Défi) is op maandagavond niet bereikbaar om te reageren.

In Oudergem behoudt de Lijst van de Burgemeester 16 van de 31 zetels. De meerderheid bestaat uit deze lijst en de Groenen, die acht zetels hebben.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?