Brusselse burgerassemblee houdt eerste bijeenkomst op 30 november

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Pepijn Kennis van Agora.

Binnen een week vindt de eerste bijeenkomst plaats van de Brusselse burgerassemblee. Die werd in het leven geroepen door burgerpartij Agora. Het is de bedoeling dat de verkozene van Agora in het Brussels Parlement, Pepijn Kennis, de voorstellen van de assemblee daar verdedigt. Einde maart moet de burgerassemblee tot besluitvorming overgaan.

De organisatie van een gelote burgerassemblee die de Brusselse diversiteit weerspiegelt, dat was het enige speerpunt in het programma van Agora. Meer dan honderd vrijwilligers verdeelden ruim vijfduizend brieven over het volledige gewest. De beweging kreeg 329 positieve reacties uit 286 huishoudens, wat meer is dan 5 procent. Vergelijkbare initiatieven tonen volgens Agora een aanvaardingsgraad van 3 procent.

Wat de opleidingsgraad betreft, is het responsniveau echter niet representatief. In Brussel heeft 37 procent van de volwassen bevolking geen diploma hoger secundair onderwijs, terwijl dat bij de geïnteresseerden om deel te nemen slechts 7 procent is. Agora verzekert echter dat de responsgraad voor elke bevolkingscategorie groot genoeg is om een representatieve assemblee samen te stellen.

Op 30 november komen de 89 gelote Brusselaars een eerste keer samen. De volgende vergaderingen vinden op 11 januari, 8 februari, 7 maart, 21 maart en 25 maart plaats. De deelnemers krijgen een vergoeding van 40 euro per dag. Er is zelfs kinderopvang voorzien.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?