20181014 Stemhokje blanco stem Gemeenteraadsverkiezingen elektronisch stemmen 2018 Brussel Kiest

| 26 mei zijn er verkiezingen.

De groenen stevenen in Brussel nog altijd af op winst in de federale verkiezingen. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van Le Soir, RTL-TVI, VTM en HLN. Ecolo-Groen haalt bijna 23 procent.

De ecologisten, die voor de Kamer met één lijst meedoen aan de verkiezingen, halen 3 procentpunt meer dan de 19,9 procent van februari. De PS gaat er ook in de hoofdstad op vooruit, naar 17,3 procent. Ook de PS werkt overigens samen met de Vlaamse zusterpartij SP.A. Vier maanden geleden peilden de socialisten nog op 15,9 procent.

De MR blijft status quo met 15,5 procent, net voor Défi dat op 13,7 procent peilt. De PTB-PVDA haalt bijna 8 procent in Brussel, terwijl het CDH zich herstelt tot 6,5 procent, in vergelijking met 4,3 procent in februari. De Listes Destexhe van de MR-dissident Alain Destexhe peilt op iets meer dan 3 procent.

De populairste Brusselse politicus is Défi-voorzitter Olivier Maingain. PS-kopstuk en Europees lijsttrekker Paul Magnette volgt op plaats 2, daarna komt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

N-VA blijft de grootste

Bij de Vlaamse partijen in Brussel is N-VA de grootste. De partij haalt 5,7 procent. Vlaams Belang peilt op 2,7 procent, CD&V op 0,8 en Open VLD op 0,7 procent. Groen en SP.A komen niet voor in de peiling omdat ze meedoen aan de federale verkiezingen met kandidaten op de Ecolo- en PS-lijsten.

HLN meldt dat de interviews online werden afgenomen, en dat van 6 tot en met 14 mei. Voor de peiling werden in Brussel 519 personen bevraagd. Zeker voor de Nederlandstalige partijen geldt dus dat omzichtig moet worden omgesprongen met de resultaten van de peiling.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, verkiezingen, federale verkiezingen

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni