Na de succesvolle autoloze zondag van afgelopen wekend roepen de Brusselse groene parlementsleden Annemie Maes (Groen) en Arnaud Pinxteren (Ecolo) op om volgend jaar ook een autoloze weekdag te lanceren in heel het land. Ze lanceren hun oproep in aanloop van de 'Car Free Day' die donderdag georganiseerd wordt.

Voor de groene parlementsleden is een dag zonder auto een uitstekend instrument om het bewustzijn rond de impact van de auto op de luchtkwaliteit, geluid en openbare ruimte aan te scherpen. "Burgers hebben ook op weekdagen recht op gezonde lucht", vindt Maes. "België heeft nu al de ongezondste lucht van West-Europa. We moeten verder durven gaan dan een autoloze zondag per jaar."

Haar Ecolo-collega Pinxteren vult aan: "Met autoloze zondagen promoten we alternatieven voor de wagen in de vrije tijd, maar ook in de week moeten we van de individuele wagen durven afstappen". Het autoverkeer is in België verantwoordelijk voor een kwart van het fijn stof. In Brussel loopt dat op tot de helft.

Zes jaar geleden was het Brusselse stadscentrum nog autovrij tijdens de Irisfeesten maar dat werd teruggeschroefd. "We kregen geen toestemming van het stadsbestuur", zegt De Lille daarover. Een tweede autoloze zondag kwam er ook niet toen de Groenen de bevoegdheid Mobiliteit in hun portefeuille hadden. De Lille beargumenteerde toen dat een autoloze zondag te veel kost en voor logistieke en organisatorische moeilijkheden zorgt.

De Groenen pleiten nu voor omkaderende maatregelen om pendelaars een alternatief aan te bieden voor individuele wagens. Zo moet volgens hen die dag het aanbod van openbaar vervoer opgevoerd worden en moeten fietspools georganiseerd worden voor scholen en bedrijven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni