Brusselse PS-politici leveren fors in (als regels toegepast worden)

Tim Devriese
© BRUZZ
25/01/2017

Na het Publifin-schandaal willen de Waalse socialisten de vergoeding- en cumulregels van hun eigen mandatarissen aanpakken. Ook Brusselse PS-politici zullen daardoor flink wat loon moeten inleveren. Al is het niet altijd duidelijk hoeveel dat loon precies bedraagt.

In navolging van het Publifin-schandaal, waaruit bleek dat Franstalige politici allerlei royale vergoedingen kregen voor magere tegenprestaties, wil PS dat hun politici niet meer zouden mogen verdienen dan een federaal parlementslid, of 122.000 euro bruto per jaar. Vandaag mag een cumulerende politicus 186.000 euro bruto verdienen, 150 procent van de wedde van een kamerlid. Dat betekent een verschil van om en bij de 60.000 euro.

Belangrijke kanttekening: het zal de PS zelf zijn die daarop de controle uitoefent, aangezien het een interne regel is die enkel geldt voor PS-politici. Wat er met het extra geld dan moet gebeuren, kon de PS niet verduidelijken.

Wat betekent dat dan concreet voor de Yvan Mayeurs en Philippe Closes van de wereld? Veel prominente Brusselse PS-politici leveren nu al openbaar verdiend loon in door het bestaande loonplafond. Volgens de nieuwe partijregels zouden nog meer politici flink moeten inleveren. Parlementaire extraatjes of privé-inkomsten vallen wel nog altijd buiten de regels. Hieronder vindt u vier cumulerende PS-politici.

Yvan Mayeur: Verdient 129.461,93 euro bruto per jaar als burgemeester van Brussel. Hij is ook bezoldigd voorzitter van de intercommunale Vivaqua en van de vzw SAMU. Over die inkomsten wilde zijn kabinet niets kwijt, al zouden die rond de 46 000 euro draaien. Hij overschrijdt het oude plafond niet, zegt de controlerende Brusselse stadssecretaris. Maar wel het nieuwe plafond van de PS. Hij zal dus fors inkomen verliezen.

Philippe Close: Als schepen van de stad Brussel verdient hij 75 procent van het loon van de burgemeester, ofte 97.095,89 euro bruto per jaar. Hij is ook Brussels parlementslid, daarvoor krijgt hij 87.790 euro bruto. De extra verloning als fractieleider wordt echter niet door het parlement vrijgegeven. “Dat is een parlementair gebruik”, laat het Brussels parlement weten. Andere zitpenningen en vergoedingen zijn niet verifieerbaar of bevestigd. In elk geval verliest hij fors, mochten de regels werkelijkheid worden.

Caroline Désir: Zij is schepen van de gemeente Elsene en krijgt daar 90.070,93 bruto per jaar voor. Ze is ook parlementslid en krijgt daar dus bovenop 87.790 euro. Andere inkomsten werden bevestigd. Maar ook zonder extra inkomsten zou zij volgens de nieuwe regels fors moeten inleveren.

Michèle Carthé: Zij is schepen in de gemeente Ganshoren en krijgt daar 45.178,17 bruto per jaar voor. Ze is ook parlementslid in Brussel en krijgt daarbovenop dus 87.790 euro. Andere inkomsten werden niet bevestigd. Ook zij levert volgens de nieuwe PS-regels in.

(Cijfers Cumuleo.be en de griffie van het Brussels parlement)

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Hoe transparant is het beleid?

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni