Brusselse regering niet wild van uitbreiding Ring

© tvbrussel
09/12/2008
De felbesproken uitbreiding van de Ring rond Brussel stond dinsdagmiddag op het programma in het Vlaams parlement. Het Brussels Gewest heeft er zijn standpunt toegelicht.

De Vlaamse regering heeft plannen om de Ring rond Brussel tussen de E40 naar Gent en de E40 naar Leuven uit te breiden tot 11 rijstroken. Doel: het fileleed een halt toeroepen.

Op de hoorzitting heeft Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) het standpunt van de Brusselse regering uit de doeken gedaan. Voor Brussel zijn extra rijstroken bespreekbaar, maar dat mag niet tot een capaciteitsverhoging leiden.

De geplande ingrepen mogen niet nog meer verkeer naar Brussel brengen, vindt Smet. "Als je de capaciteit van de toegangswegen, de E40, de A12 en de E19, niet verhoogt, dan komen er niet meer auto's op de Ring. Maar als je er voor zorgt dat de weefbewegingen verdwijnen, kunnen ze wel vlotter rijden en vervuilen ze minder."

"We vragen vooral ook dat men rekening houdt met het Iris II-plan, met het invoeren van het rekeningrijden, met de komst van het Gewestelijk Expresnet en met het invoeren van carpooling. Dat heeft een impact op de capaciteit van de Ring," aldus Smet.

Protest tegen de uitbreiding
Aan het IJzerplein in Brussel protesteerde dinsdag de Jeugdbond voor Natuur en Milieu tegen de uitbreiding van de Ring rond Brussel. Volgens de jongeren zal die uitbreiding voor meer luchtverontreiniging zorgen. Met hun actie hopen ze een dialoog op te starten.

Uitbreiding Ring rond Brussel

De Ring zorgt al enkele jaren voor wrijvingen tussen Vlaanderen en Brussel. Is de verbreding van de Ring het juiste antwoord op het groeiende verkeersprobleem? De meningen zijn verdeeld.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek , Uitbreiding Ring rond Brussel

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni