20211208 1779 Regeringscrisis Vervoort Maron Van Den Brandt Gatz

Brusselse regering voert nieuw instrument voor stadsvernieuwingsbeleid in

© Belga
27/01/2022

De Brusselse regering heeft donderdag een nieuw instrument voor stadsvernieuwing goedgekeurd. Het As- en huizenblokcontract (AHC) is een uniek beleidsinstrument waarop op hypralokaal niveau - één of twee huizenblokken of één as - wordt ingegrepen en waarbij burgerparticipatie een belangrijke plaats krijgt.

"Het AHC is een nieuw instrument dat volledig past in het gewestelijke stadsbeleid. Het Brussels Gewest bestrijkt een groot grondgebied, maar moet zichzelf lokaal heruitvinden. Dankzij het AHC zullen we kunnen inwerken op specifieke gebieden die in een macrogerichter stadsbeleid misschien uit de boot zouden vallen. Maar het laat ons ook toe te luisteren naar de stem van iedereen, zodat we samen vorm kunnen geven aan de toekomst van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest", stelt minister-president Rudi Vervoort.

Het AHC moet het mogelijk maken om de huizenblokken en de assen te ontdichten en opnieuw doorlaatbaar te maken; de gebouwen te herwaarderen door ze op de eerste plaats te renoveren in plaats van af te breken; de openbare ruimte te herwaarderen; en rekening te houden met projecten van burgers.

Dit en volgend jaar worden twee proefreeksen met elk twee AHC's uitgewerkt. Voor elke reeks wordt een budget van 10 miljoen euro vrijgemaakt. De 19 Brusselse gemeenten kunnen een aanvraagdossier indienen. Daarvoor krijgen ze volgende maand een brief. Ze hebben dan drie maanden om hun dossier in te dienen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni