| Een beeld van het nieuwe Zaterdagplein (links) en huidig (rechts).

Het nieuwe Zaterdagplein (met Bruegelfontein): geef nog tot 23 februari je mening

JP
© BRUZZ
25/01/2023

De Stad Brussel heeft een vergunning aangevraagd voor de heraanleg van het Zaterdagplein. Het ontwerp werd samen met bewoners en handelaars gemaakt. Nog tot 23 februari kun je het ontwerp inzien en erop reageren.

Het plein krijgt dezelfde uitstraling als de rest van de Begijnhofwijk met kasseien in natuursteen. De bomen die vandaag voor Café Béguin staan, zullen blijven. Er komen extra zitbanken bij en meer groen. "Op vraag van de bewoners en handelaars werd een charmant, eerder intiem plein ontworpen met klassiek straatmeubilair," zegt bevoegd schepen Ans Persoons (one.brussels).

De laad- en loszone voor de horeca komt in de Cypresstraat, waar een grotere leverzone komt, net als extra parkeerplaatsen voor fietsen. Op vraag van de horecazaken langs het plein kan een nieuwe, tweede leverzone gecreëerd worden tegenover huisnummer 19.

Op een centrale plek op het plein komt een bijzondere fontein. Het gaat om een zogenaamde 'Bruegelfontein' die ooit op het De Brouckereplein stond en een nieuw leven krijgt. Er bestaan slechts twaalf van deze fonteinen in heel Brussel. Je kunt ze herkennen aan de bronzen sculpturen geïnspireerd op de figuren uit de schilderijen van Pieter Bruegel de Oude.

Laatste stappen in het proces

In 2014 werden de eerste stappen al gezet voor het nieuwe Zaterdagplein: toen werd het plein afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Met de heraanleg wil de Stad Brussel van de plek een echt plein maken. De Stad hoopt na het terrassenseizoen te kunnen starten met de werken. Voor het einde van het jaar 2023 zou het plein er dan als nieuw moeten uitzien.

Het openbaar onderzoek gaat vandaag van start en loopt tot 23 februari, dat is ook de laatste kans om opmerkingen door te geven. Het volledige ontwerp inzien kan op de website van de Stad Brussel en op de website voor vergunningen in Brussel, openpermits.brussels.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Stedenbouw, Zaterdagplein, stadsvernieuwing, Ans Persoons

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni