Brusselse socialisten blijven verdeeld over naamsverandering SP.A

24 juni 2019: start van de onderhandelingen voor de vorming van de Brusselse regering met Pascal Smet (One.brussels) voor de microfoon van BRUZZ 24 juni 2019: start van de onderhandelingen voor de vorming van de Brusselse regering met Pascal Smet (One.brussels) voor de microfoon van BRUZZ
© PhotoNews
| Pascal Smet (One.Brussels)
© PhotoNews
| Pascal Smet (One.Brussels)

Op 21 maart verandert de socialistische partij SP.A in een politieke beweging met de naam Vooruit. De Brusselse fractie deelt haar parlementszitjes met One.Brussels. Hun leden zijn er nog niet allemaal uit of ze wel willen meestappen in Vooruit. Volgens SP.A hoeft dat helemaal niet.

Bij de verkiezingen van 2019 beloofde One.Brussels een brede beweging te vormen van socialisten en onafhankelijken, met als gemeenschappelijke baseline een eengemaakt Brussels gewest. Sindsdien zetelen hun leden in één fractie met de SP.A in het Brussels parlement. Maar binnenkort moet die fractie dus van naam veranderen, want SP.A verdwijnt. Of de fractie dan One.Brussels-Vooruit zal heten, blijft nog onduidelijk.

“Zoals onze fractie officieel met twee namen door het leven ging, zal er binnenkort een link worden gezocht met de nieuwe naam”, zegt de woordvoerder van staatssecretaris Pascal Smet (One.Brussels). “Ik ga er vanuit dat de naam SP.A zal veranderen, maar One.Brussels niet”, zegt Elke Roex, de Brusselse SP.A-voorzitter. “Dus overal waar u vandaag SP.A kan lezen, zal er morgen Vooruit staan. Ik ga daarvan uit en heb nog geen andere signalen gekregen.”

Hilde Sabbe

Voor sommige fractieleden ligt de vraag moeilijker. “Voor mij is de nieuwe naam the million dollar question”, zegt Hilde Sabbe (One.Brussels), die zelf niet van partijnaam wil veranderen. “Wij horen er nog helemaal niets van en ik heb de indruk dat de partij vooral geen slapende honden wil wakker maken. Ik ben heel bewust in One.Brussels gestapt omdat het een beweging was die zich duidelijk onderscheidde van SP.A. Als dan nu blijkt dat ik toch een trouwe partijsoldaat moet worden, dan was dat niet de afspraak.”

Alle gemeenten

Volgens Sabbe zijn er nog geen vergaderingen geweest met het nationale partijbestuur om de naamswijziging in Brussel te bespreken. Niels Pattyn, woordvoerder van de nationale afdeling van SP.A, zegt dat dit overleg er nog aankomt. “Dat wordt een interne vergadering, waar ik de relevantie niet van inzie”, zegt hij. Elke Roex zegt dat er alvast een gewestbestuur gepland is met alle lokale afdelingen, maar noemt geen datum.

“We zijn al zeker dat de naam One.Brussels zal blijven bestaan, maar er is nog niet bepaald hoe we ermee zullen omgaan op afdelingsniveau”, zegt de fractiesecretaris van One.Brussels-SP.A. “Dat gaan we democratisch beslissen met alle lokale mandatarissen en alle fractieleden.” In principe worden de gemeentelijke SP.A-afdelingen op 21 maart namelijk gewoon omgedoopt tot Vooruit. Ans Persoons, die de socialistische lijst Change.Brussels uit de grond stampte in Brussel-Stad, wil nog niet reageren over wat dat voor haar betekent.

Bert Anciaux

“Voor mij is het simpel: waar SP.A vroeger al bestond, wordt het Vooruit”, zegt Bert Anciaux, voormalig Brussels kopstuk bij SP.A. “En voor diegenen die zich niet in SP.A konden vinden, hoop ik dat zij dat bij Vooruit wel gaan kunnen. Als Vooruit het meent dat ze willen evolueren naar een politieke beweging, moet dat ook gevolgen hebben voor hoe die beweging functioneert. De bedoeling is om meer democratisch te gaan werken, zodat veel mensen zich erbij kunnen aansluiten. En hoe meer mensen zich verbonden gaan voelen met Vooruit, hoe geloofwaardiger die beweging zal worden."

De onafhankelijke leden van One.Brussels moeten daarom nog niet meteen als onafhankelijke op een Vooruit-lijst komen te staan. “Die vraag zou zich enkel stellen mocht ik in Vlaanderen gaan wonen, wat ik niet van plan ben”, lacht Brussels parlementslid Els Rochette (One.Brussels). “Ik stond bij One.Brussels op de lijst als verbredingskandidaat zonder lidkaart. Ik zal nu ook geen lidkaart van Vooruit aanvragen”, zegt ze. “One.Brussels zal zeker blijven bestaan, precies omdat het onze bedoeling is om een brede beweging te zijn. Uiteraard blijft de partij belangrijk. Wij komen niet uit het niets. Ik vind de combinatie een mooi project en dat mag voor mij zichtbaar blijven in de naam.”

De geplande vergadering met alle lokale SP.A’ers en fractieleden zou de laatste week van februari doorgaan. SP.A heeft in de gedeelde fractie wel maar één zetel, Fouad Ahidar, tegenover twee voor One.Brussels.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?