Brusselse tak van onafhankelijkheidsbeweging organiseert "Mars voor de vrijheid"

De Brusselse tak van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging Assemblea Nacional Catalana (ANC) organiseert zondag een "Mars voor de vrijheid", vertrekkende vanuit Waterloo aan de woning van Catalaans onafhankelijkheidsleider Carles Puigdemont. De mars trekt van Waterloo tot het centrum van Brussel. De beweging haalt inspiratie uit de protesten in Catalonië tegen de veroordeling tot zware gevangenisstraffen van negen separatistische leiders.

De mars begint zondag om 9 uur aan de woning van de Catalaanse leider en tevens hoofdkwartier van de Consell per la República. Dat is een organisatie die door Puigdemont mede werd opgestart en die de Catalaanse onafhankelijkheid wil bevorderen.

De betogers zullen door Brussel trekken om uiteindelijk op het Albertinaplein terecht te komen, vlakbij het Centraal Station. Onder het motto "Kom op voor je rechten, kom op voor Catalonië", roept ANC iedereen op Facebook op om mee te lopen in de mars.

De aanwezigheid van Carles Puigdemont wordt niet bevestigd. Het Spaanse gerecht had maandag een nieuw Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Puigdemont om hem te vervolgen voor het organiseren van het onafhankelijkheidsreferendum in 2017.

In Catalonië zijn er massale betogingen uitgebroken nadat eerder het Spaanse Hooggerechtshof gevangenisstraffen tot 13 jaar had uitgeroepen tegen negen leiders van de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd voor hun rol bij het illegale onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober 2017.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?