Catalanen ketenen zich vast aan Europees parlement

© Francisco Antunes
| Esplanade Europees Parlement

Enkele Catalaanse betogers hebben zich woensdag omstreeks 12 uur tijdens een spontane actie vastgeketend aan de achterkant van het Europees parlement in de Wiertzstraat. De actie was van korte duur en er werd niemand opgepakt, laat de politie Brussel Hoofdstad-Elsene weten.

Een twintigtal personen nam deel aan de spontane actie die georganiseerd werd door de Catalan National Assembly. Enkele actievoerders stopten hun handen samen in kokers en ketenden zich zo als een menselijke ketting vast rond de palen van de gebouwen aan de achterkant van het Europees parlement. Op die manier blokkeerden ze de Wiertzstraat.

"Nadat een Catalaans Europees parlementslid met de actievoerders is komen praten hebben ze zich los gemaakt", zegt politiewoordvoerster Ilse Van de keere. "De politie heeft alle betogers geïdentificeerd, maar er is geen verder gevolg gegeven aan hun actie."

Het spontane protest is een reactie op de veroordelingen van negen separatisten voor celstraffen van negen tot dertien jaar. "Stop de repressie tegen het Catalaanse volk", stond te lezen op het spandoek van de manifestanten. Samen werden de separatisten tot 100 jaar cel veroordeeld voor het in hun ogen uitvoeren van hun democratische plicht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?