20181114 ZOOM Vincent de Wolf BRUZZ ACTUA 1638

Burgemeester De Wolf zet zich schrap voor komst Amerikaanse ambassade naar Etterbeek

© Belga
16/12/2022

De burgemeester van Etterbeek, Vincent De Wolf (MR), is minder enthousiast dan de Brusselse regering over de komst van de Amerikaanse ambassade naar zijn gemeente. Zo blijkt uit een gesprek van De Wolf met persagentschap Belga. Hij eist formele garantie voor de levenskwaliteit van de omwonenden en een compensatie van de fiscale inkomsten die de gemeente zal mislopen.

De ambassade meldde donderdag dat de Amerikaanse overheid de Sint-Michielswarande had gekocht om er de ambassade voor België en de diplomatieke vertegenwoordiging bij de Europese Unie te huisvesten.

De Amerikanen sloten een overeenkomst met vastgoedbedrijven Immobel en Besix RED, die de site sinds december 2018 in bezit hadden. Het gaat om een terrein van zowat 4 hectare, op wandelafstand van de metrostations Merode en Thieffry.

"Ik heb dat niet met plezier ontdekt", zegt De Wolf. "Alle betrokken institutionele partners moeten geïnformeerd worden over het project. Hier heeft men de kar voor de paarden gespannen. Er is geen enkele stedenbouwkundige vergunning aangevraagd", aldus de Etterbeekse burgemeester. Er is voor hem dus zeker geen akkoord over het globale project. De Wolf zegt nog dat hij afgelopen zomer de vraag kreeg van de Brusselse regering om samen positief te reageren over de toekomstige inplanting van ambassade op de site.

Hij wees er toen op dat het schepencollege zich pas kan uitspreken met respect voor de wettelijke regels, die onder meer een voorafgaande raadpleging van de omwonenden vereist na een formele vergunningsaanvraag.

Niet positief

De Wolf heeft namens de gemeente wel een brief naar de Amerikaanse ambassadeur gestuurd met de melding dat het college van burgemeester en schepenen zich in de huidige stand van zaken niet positief kan uitspreken over de komst van de ambassade.

Etterbeek wijst op de bescherming van de levenskwaliteit in de wijk, het betrekken van de omwonenden in alle transparantie, en het compenseren van het economisch verlies. Het gaat daarbij onder meer over de toegankelijkheid van de wijk, ook bij internationale toppen of het bezoek van de Amerikaanse president.

De burgemeester wil ook begin volgend jaar een eerste vergadering met de omwonenden organiseren en denkt aan de bouw van woningen aan de rand van het ambassadedomein om het inkomstenverlies van de gemeente te compenseren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Etterbeek, Politiek, Stedenbouw, ambassade amerika, Vincent De Wolf

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni