Burgemeester Kompany krijgt 'transparantiediploma'

© BRUZZ

De burgemeester van Ganshoren heeft een diploma ontvangen van Transparencia.be. Anderhalf jaar geleden was Ganshoren nog de slechtse leerling van Brussel op vlak van transparantie.

Burgemeester van Ganshoren Pierre Kompany (CDH) en schepen van Transparantie Gregory Rase (Défi) hebben een 'transparantiediploma' ontvangen van het platform Transparencia.be. Dat voerde in 2017, in samenwerking met verschillende media waaronder BRUZZ, onderzoek naar de transparantie van de negentien Brusselse gemeenten.

Ganshoren bleek toen de slechtste leerling van de klas te zijn. Maar sinds de voorbije gemeenteraadsverkiezingen is daar verandering in gekomen, met Kompany als burgemeester en een schepen van Transparantie. Zo gaat de gemeente Ganshoren bijna alle administratieve documenten publiek toegankelijk maken. Op termijn moeten ook de openbare aanbestedingen online raadpleegbaar worden.

Niet alleen de agenda van de gemeenteraad, maar ook alle bijhorende dossiers en documenten komen een week voor de zitting online. "Vroeger konden slechts verkozenen deze dossiers inkijken, burgers kregen geen details", aldus Claude Archer van Transparencia.be.

Daarnaast staan alle (neven)mandaten en vergoedingen van de leden van het (nu nog vorige) schepencollege op de website van de gemeente. "Op het einde van ons mandaat hopen we bij de drie meest transparante gemeenten te horen", aldus transparantieschepen Rase.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?