Olivier Maingain (Défi), Sint-Lambrechts-Woluwe

| Olivier Maingain (Défi), burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe.

Burgemeester Olivier Maingain wil geen reclame voor ‘Heritage Days’ in zijn gemeente

EC
© BRUZZ
20/08/2021

In Sint-Lambrechts-Woluwe zal in september enkel in het Frans en het Nederlands reclame gemaakt worden voor de Heritage Days, de vroegere Open Monumentendagen. De Franstalige naam, Journées du Patrimoine, was volgens het Gewest te seksistisch. “Belachelijk”, vindt burgemeester Olivier Maingain (Défi). “Zo wordt het Engels veralgemeend.”

De evenementen van Hello Summer, de gewestelijke administraties Urban of Citydev, of de overheidswebsites en e-mailadressen die eindigen op .brussels: Olivier Maingain, burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe, vindt de opkomst van het algemene Engels geen goede zaak in Brussel.

“Er zijn twee officiële talen in Brussel: Frans en Nederlands”, zegt hij aan BRUZZ. “In mijn gemeentehuis mogen ambtenaren aan het loket al andere talen spreken als ze daar een attest voor hebben. Ze krijgen er zelfs een premie voor. Maar, dat wil niet zeggen dat je het Engels, of een andere taal, zomaar moet veralgemenen.”

Dat de nieuwe naam van de Brusselse erfgoeddagen nu ook verengelst is tot ‘Heritage Days’, is dus niet naar zijn zin. Dat schrijft La Libre. “Op onze gemeentelijke reclameaffiches behouden we de oude benaming: Open Monumentendagen en Journées du Patrimoine”, bevestigt Maingain aan BRUZZ.

‘Onrespectvol’

Die Franstalige naam wordt nu seksistisch genoemd, maar dat vindt Maingain een “valse discussie”. “Patrimonium is een juridische term, ook in het Nederlands. Etymologisch verwijst het woord misschien naar een man, maar vandaag is dat niet meer zo”, zegt de burgemeester. Hij wil hierover na zijn vakantie nog een brief naar bevoegd staatssecretaris voor Erfgoed Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) sturen.

In La Libre treedt Brussels Défi-minister Bernard Clerfayt zijn partijgenoot uit Woluwe bij. “Ik vind het een kwalijke evolutie. Het is niet respectvol voor de Brusselse realiteit”, aldus Clerfayt. Bij BRUZZ had N-VA-parlementslid Cieltje Van Achter haar onvrede over de verengelsing al eerder geuit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe , Politiek , Olivier Maingain , heritage days , Pascal Smet , erfgoed , verengelsing

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni