20210225-DSC04589

Verlaten straten in het centrum tijdens de avondklok

Burgemeesters over verlenging avondklok: 'Nu beslist Vervoort plots alleen'

KVDP
© BRUZZ
01/03/2021

De beslissing om de Brusselse avondklok van 22 tot 6 uur met een maand te verlengen, is er gekomen zonder overleg met de 19 burgemeesters. “Niet normaal”, vindt burgemeester van Etterbeek Vincent De Wolf. “Nu beslist meneer Vervoort blijkbaar alleen.”

Na het Overlegcomité afgelopen vrijdag geldt de avondklok alleen in Brussel nog van 22 tot 6 uur. Ook in Wallonië waren niet-essentiële verplaatsingen verboden tussen 22 en 6 uur, maar vrijdag kondigde Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) verandering aan. Vanaf vandaag geldt de avondklok in Wallonië nog van middernacht tot 5 uur, net zoals in Vlaanderen al langer het geval was. Na Di Rupo kondigde Brussels minister-president Rudi Vervoort meteen aan dat Brussel niet zal gelijkschakelen met de andere gewesten.

Vervoort wees daarvoor naar de “grootstedelijke context” van Brussel en de verschillende massabijeenkomsten die onder meer in het Ter Kamerenbos hadden plaatsgevonden. De avondklok had haar nut bewezen, klonk het. Maar in tegenstelling tot eerdere beslissingen over Brusselse coronamaatregelen, zoals de algemene mondmaskerplicht, is de beslissing over de verlenging van de avondklok tot 31 maart er niet gekomen na overleg met de 19 Brusselse burgemeesters.

‘Niet normaal’

“Normaal is er altijd een provinciale crisiscel met de minister-president, de Hoge Ambtenaar en de burgemeesters, omdat het over beslissingen omtrent de openbare orde gaat. Deze keer hebben we geen uitnodiging gekregen. We werden zelfs niet op de hoogte gebracht via de telefoon”, zegt burgemeester van Etterbeek Vincent De Wolf (MR).

“Nu geldt de avondklok alleen in Brussel vanaf 22 uur, dat is gewoon dom” 

Vincent De Wolf (MR), burgemeester van Etterbeek

Vincent De Wolf, MR-burgemeester van Etterbeek. Op de achtergrond Didier Gosuin (Défi), burgemeester van Oudergem

Ook zijn collega in Ukkel en partijgenoot Boris Dilliès moest het via de media vernemen, net als burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe Benoît Cerexhe (CDH). “Niemand werd geconsulteerd”, zegt Cerexhe, “dat weet ik tenminste van mijn collega’s in Ganshoren, Jette en Sint-Agatha-Berchem (gemeenten met een CDH-burgemeester, red.). “Geen van de burgemeesters werd geraadpleegd”, zegt burgemeester van Jette en voorzitter van de Conferentie van Burgemeesters Hervé Doyen (CDH).

Vooral de burgemeesters van partijen die op gewestelijk niveau op de oppositiebanken zitten, zijn hier niet over te spreken. “Dit is niet normaal”, vindt De Wolf. “Nu beslist meneer Vervoort blijkbaar alleen. Hij had op zijn minst de Conferentie van Burgemeesters kunnen verwittigen.” De woordvoerster van minister-president Vervoort bevestigt dat er geen officieel overleg was - al was dat op voorhand wel aangekondigd - maar benadrukt dat dat ook niet nodig was, in zijn functie als Brussels gouverneur.

"In plaats van jongeren te beschuldigen, had Vervoort beter gecommuniceerd zoals de federale regering, die nog een week wacht"

Didier Gosuin (Défi), burgemeester van Oudergem

Brussel Kiest 2019 Didier Gosuin (Défi) lg

'Vreemd moment om te versoepelen'

Dat de avondklok tussen 22 en 6 uur verlengd werd zonder overleg met de burgemeesters, vindt Oudergems burgervader Didier Gosuin (Défi) niet meteen problematisch. “Meestal worden de burgemeesters geconsulteerd bij moeilijke beslissingen, als het gaat om verstrengingen, om te kunnen zeggen dat er een draagvlak voor is. Hier ging het om het behoud van de situatie, een status-quo”, reageert Gosuin.

Wel heeft hij kritiek op de communicatie van de minister-president. “Vervoort verwees naar bijeenkomsten in het Ter Kamerenbos, waarmee hij wilde zeggen: het zijn de jongeren die ons verhinderen om te versoepelen. Bovendien zijn er in Wallonië ook grote bijeenkomsten geweest, dus een argument is dat niet”, zegt Gosuin. “In plaats van jongeren te beschuldigen, had hij beter gecommuniceerd zoals de federale regering. Die wacht nog een week, en dat had Brussel ook kunnen doen.”

Anderzijds toont Gosuin wel begrip voor de verlenging. “Men zegt dat we aan het begin van de derde golf zitten, dus de avondklok gelijkschakelen zou lijken op een versoepeling die dan wel op een heel vreemd moment zou komen.” Dat was ook de reden waarom het Overlegcomité vrijdag nog geen beslissing nam over eventuele versoepelingen. Vooral het stijgende aantal ziekenhuisopnames wekt ongerustheid. Vincent De Wolf pleit wel voor een gelijkschakeling van de avondklok, zonder zich uit te spreken over de maatregel an sich. “Nu is het alleen in Brussel vanaf 22 uur, dat is gewoon dom.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, avondklok

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni