Geen versoepelingen, Brussel enige gewest met avondklok vanaf 22 uur

© PhotoNews
Updated: 26-02-2021 - 16:34

Het Overlegcomité heeft vrijdag geen beslissing genomen over eventuele versoepelingen. Volgende week wordt wel al een nieuwe vergadering voorzien. Als reden voor de blijvende strenge aanpak wordt gewezen op het aantal ziekenhuisopnames. Wel heeft Wallonië beslist om de avondklok in Wallonië gelijk te schakelen met die in Vlaanderen. In Brussel komt zo'n gelijkschakeling er niet, laat Brussels minister-president Rudi Vervoort weten. De avondklok blijft hier nog gelden van 22 uur tot 6 uur.

De federale regering stond de voorbije week zwaar onder druk om versoepelingen aan te kondigen. Leden van de eigen regeringspartijen hadden kritiek geuit op het knuffelcontact, de bubbel van vier en het verbod op niet-essentiële reizen. Cultuur- en horecaverenigingen voeren al langer actie voor de heropstart van hun activiteiten, en ook de avondklok kent kritiek.

Maar het is te vroeg voor versoepelingen. Dat heeft eerste minister Alexander De Croo (Open VLD) gezegd na het Overlegcomité. "De coronasituatie blijft delicaat. We zaten op een hoog plateau, maar zien nu dat de cijfers al enkele dagen overal stijgen", zei De Croo. Vooral de ziekenhuiscijfers zijn verontrustend, met 150 ziekenhuisopnames gisteren en 200 opnames vandaag. Daarnaast is de premier bezorgd om de meer besmettelijke varianten van het coronavirus.

'Time-out'

"Als het stormt, kan je niet opstijgen. Versoepelen met deze cijfers zou onverantwoordelijk zijn", aldus De Croo. Het Overlegcomité neemt dus geen beslissingen over de coronamaatregelen, maar komt volgende week opnieuw bijeen. "We hebben gekozen voor een time-out. Het huidige ministerieel besluit blijft van kracht, om te vermijden dat we beslissingen nemen op een moment waarop er onzekerheid is over de cijfers." De komende dagen moet dus blijken of we richting een exponentiële stijging van de coronacijfers gaan of niet.

Volgende week maandag mogen de andere niet-medische contactberoepen zoals schoonheidsspecialisten wel opnieuw aan het werk. Dat was al eerder aangekondigd, en daar komt geen verandering in. Voor andere versoepelingen, vraagt De Croo om geduld. "Het is een bijzonder moeilijke beslissing", aldus De Croo, "maar die lente van de vrijheid komt eraan, als we samen voorzichtig en verantwoordelijk blijven." Eerder deze week had De Croo al gezegd dat grotere versoepelingen pas voor in april of mei zijn.

Brusselse avondklok blijft

In Wallonië, Ostbelgien inbegrepen, komt er wel een aanpassing van een van de coronamaatregelen. "We hebben besloten om de avondklok gelijk te schakelen met de rest van het land", zei Waals minister-president Elio Di Rupo (PS). Dat betekent dat de avondklok wordt aangepast van 22 tot 6 uur naar middernacht tot 5 uur, zoals in Vlaanderen al langer het geval was.

In Brussel komt zo'n aanpassing er niet, aldus Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). Hij verwees daarvoor naar de massabijeenkomsten die we de voorbije dagen onder meer in het Ter Kamerenbos hebben gezien.

Vervoort wees ook naar de algemene mondmaskerplicht. "Die hadden we eerst opgelegd en even later opnieuw opgeheven", zei Vervoort. "Dat was een slechte beslissing", had hij eerder al aan BRUZZ laten weten. In Brussel blijft de avondklok dus van kracht van 22 uur tot 6 uur, en dat nog tot 31 maart. Ook de algemene mondmaskerplicht blijft van kracht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?