Burgemeesters Sint-Genesius-Rode en Drogenbos leggen eed af

© Gemeente Drogenbos
| Burgemeester van Drogenbos Alexis Calmeyn.

Pierre Rolin (IC-GB) en Alexis Calmeyn (Drogenbos Plus - LB) hebben maandag in handen van Vlaams-Brabants gouverneur Lodewijk De Witte de eed afgelegd als burgemeester van Sint-Genesius-Rode en Drogenbos. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans weigerde begin dit jaar hun benoeming, maar die beslissing werd begin deze maand vernietigd door de Raad van State waardoor zij automatisch benoemd werden tot burgemeester.

De eerdere weigering van de burgemeestersbenoeming door Homans trof naast Rolin en Calmeyn ook Yves Ghequière (Linkebeek) en Frédéric Petit (Wezembeek-Oppem). Door het arrest van de Raad van State werden ook zij automatisch benoemd. Ghequière en Petit legden vorige week al de eed af als burgemeester. Maandag was het de beurt aan Pierre Rolin, die aan zijn tweede ambtstermijn begint als burgemeester van Sint-Genesius-Rode, en aan Alexis Calmeyn, die al sinds 2007 burgemeester is van Drogenbos.

Homans weigerde de benoeming omdat de vier burgemeesters in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 Franstalige oproepingsbrieven verstuurden naar inwoners die zich hiervoor hadden geregistreerd. De minister verwees hierbij naar omzendbrieven uit de tweede helft van de jaren '90 die overheden in faciliteitengemeenten verplichten om dergelijke documenten steeds opnieuw in het Nederlands te sturen waarna Franstaligen een aanvraag voor een document in hun taal kunnen indienen.

De Raad van State was en is van oordeel dat een eenmalige registratie voor een periode van vier jaar voldoende is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?