Nieuwe burgemeesters van Linkebeek en Wezembeek-Oppem leggen eed af

© Google Maps
| De burgemeester Wezembeek-Oppem legde de eed af.

De nieuwe burgemeesters van de Vlaams-Brabantse faciliteitengemeenten Linkebeek en Wezembeek-Oppem hebben maandag de eed afgelegd. Yves Ghequiere en Frédéric Petit deden dat op het provinciehuis in Leuven, bij gouverneur Lodewijk De Witte.

De eedaflegging liet lang op zich wachten omdat Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Liesbeth Homans (N-VA) weigerde de burgemeesters van Sint-Genesius-Rode, Wezembeek-Oppem, Drogenbos en Linkebeek te benoemen. De oproepingsbrieven in die gemeenten waren volgens haar niet in lijn met de Vlaamse taalwetgeving verstuurd. De Raad van State oordeelde vorige week dat Homans onterecht overging tot weigering.

Homans toonde zichzelf toen ontgoocheld, maar niet verrast: "De Raad van State knoopt hier aan bij eerdere uitspraken over niet-benoemingsbesluiten van toenmalig minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois."

Homans vond het wel "spijtig dat hiermee een jarenlange brede consensus teniet wordt gedaan die er in Vlaanderen was over de interpretatie van de taalwetgeving". Volgens haar is die consensus "jarenlang door verscheidene ministers van Binnenlands Bestuur van verscheidene politieke strekkingen toegepast, en ook altijd gevolgd geweest door de Nederlandstalige kamer van de Raad van State."

Meerderheden

Yves Ghequiere (56) was door zijn partij LINK@VENIR voorgedragen als burgemeester van Linkebeek. De coalitie met Activ' is goed voor een meerderheid van negen op vijftien zetels in de gemeenteraad. Ghequiere kreeg 688 voorkeurstemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Frédéric Petit (65) was door zijn partij LB-UNION voorgedragen als burgemeester van Wezembeek-Oppem. Die haalde de absolute meerderheid behaald met 18 op 23 zetels in de gemeenteraad. Petit kreeg 1.769 voorkeurstemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen.

In beide gemeenten werd de akte van voordracht ondertekend door meer dan de helft van alle verkozenen van de verkiezingen in oktober 2018 en door een meerderheid van de kandidaten die werden verkozen op de eigen lijst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?