Yves Ghequière wordt burgemeester van Linkebeek

© Christophe Licoppe
| Damien Thiéry (links) en de nieuwe burgemeester Yves Ghéquiere (archiefbeeld).

Yves Ghequière (Link@Venir) wordt de komende zes jaar de burgemeester van faciliteitengemeente Linkebeek. Zijn voordracht tot burgemeester werd maandag ondertekend door negen van de vijftien gemeenteraadsleden.

De burgemeestersvoordracht in Linkebeek heeft heel wat voeten in de aarde gehad. De Franstalige lijsten Link@Venir van Yves Ghequière en 'Ensemble LKB Samen' (ELS) van Damien Thiéry haalden bij de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober respectievelijk zeven en vijf van de vijftien zetels, de tweetalige lijst Activ' de resterende drie zetels.

Thiéry weigert laatste voorstel

Omdat in faciliteitengemeenten schepenen rechtstreeks verkozen worden, heeft Link@Venir sowieso twee schepenmandaten en ELS één. De drie partijen raakten het echter niet eens over wie burgemeester moest worden. Er werd op vraag van Activ' wel een tijdlang overlegd om Linkebeek met de drie partijen samen te besturen en een 'algemene meerderheid' te vormen.

ELS deed twee weken geleden een voorstel aan Link@Venir om de burgemeestersfunctie op te delen in twee keer drie jaar voor elke partij. Link@Venir eiste hierop echter vier jaar burgemeesterschap tegenover twee jaar voor ELS. In een mededeling laat Link@Venir maandag weten dat ELS niet wou ingaan op dit laatste voorstel. Roel Leemans (Activ') wordt gemeenteraadsvoorzitter.

"Link@Venir en Activ' zijn het eens geworden over de ambities die ze tijdens de verkiezingscampagne hebben verdedigd, met name een nieuw mobiliteitsplan, ecologische transitie, herfinanciering van het sociaal beleid, burgerparticipatie, intercommunautaire projecten, de opening van een verenigingshuis en het einde van de communautaire provocaties en taalgeschillen", aldus Link@Venir.

De partij roept ook nog iedereen, ongeacht de lijst, op om samen te werken in het belang van de gemeente en haar inwoners en om in werkgroepen projecten uit te voeren die door de drie lijsten werden voorgesteld.

Ghequière kreeg meeste voorkeursstemmen

Yves Ghequière (56) is al sinds 2007 gemeenteraadslid in Linkebeek en sinds 2009 als schepen bevoegd voor onder meer stedenbouw en burgerlijke stand. Hij runt ook een immobiliënkantoor in Ukkel. Op 14 oktober 2018 kreeg hij in Linkebeek van alle kandidaten het grootste aantal (688) voorkeurstemmen achter zijn naam.

Nadat Vlaams minister van Binnelands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) tijdens de voorbije legislatuur ondanks procedures bij de Raad van State de benoeming tot burgemeester van Damien Thiéry bleef weigeren, droeg de Franstalige meerderheid met de steun van de Vlaamse oppositie in 2017 Ghequière voor als burgemeester.

Homans weigerde indertijd echter ook zijn benoeming, omdat hij in die periode tijdens een gemeenteraad die hij voorzat niet optrad tegen Frans sprekende raadsleden. De nieuwe gemeenteraad in Linkebeek wordt maandagavond geïnstalleerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?