Buurtbewoners Poincarélaan nodigen politici uit tot huizenruil

© BRUZZ
| Voor buurtbewoners rond de Zuidfoor zijn de zomermaanden een hel.

Nu de toekomstige locatie van de Zuidfoor weer op tafel ligt, wil het Anderlechts buurtcomité Green Connections duidelijk maken dat de kermis voor hen niet hoeft te blijven. De buurtbewoners nodigen politici uit om tijdens de zomermaanden van huis te wisselen. "Zo kunnen zij aanvoelen hoe het is om er zo vlakbij te wonen, en wij, bewoners, kunnen ondertussen eens een rustige zomer beleven in hun huizen," klinkt het.

Desmet hoopt dat haar uitnodiging tot huizenruil politici aan het denken zet over de woonkwaliteit van de omwonenden. "We kunnen gemakkelijk twintig huizen vinden," zegt ze. "We willen politici met de neus op de feiten drukken en laten zien hoe het is om hier te wonen. Als ik een feest geef, kan mijn buurman naar de politie bellen als ik teveel lawaai maak. Maar met onze klachten over de Zuidfoor gebeurt niets."

Door de geplande werken voor de aanleg van metrostation Toots Thielemans komt de Zuidfoor op de Zuidlaan in het gedrang. Over een nieuwe locatie is voorlopig nog geen duidelijkheid. "Dit is het moment om de knoop door te hakken," zegt Goedele Desmet, oprichtster van buurtcomité Green Connections daarom.

"Als politici het nu niet weten, weet ik niet of ik nog in Anderlecht blijf. In de zomer is elke nacht een hel. We moeten met de ramen dicht slapen terwijl het zo buiten zo warm is. Ik ken zelfs mensen die elders in Brussel iets huren tijdens die tijden. Jammer genoeg beschikken niet alle mensen over de nodige middelen om de buurt in deze periode te verlaten."

Langerekt park

Naast overlast door geluid of vervuiling van de omgeving, stoort het Desmet ook dat alle plannen om de middenberm te ontwikkelen lijken te worden gehinderd door de Zuidfoor. Doordat de Poincarélaan elk jaar – op- en afbouw meegerekend - bijna twee maanden wordt overgenomen door de foor, kunnen er geen structurele veranderingen worden doorgevoerd. Dat terwijl die volgens haar echt nodig zijn. "Het zijn arme wijken, met veel kleine kinderen, er is groen nodig."

Buurtcomités Green Connections, Porte d’Anderlecht en Triangle 1070 pleiten al jaren voor een heraanleg van de middenberm. Ze dromen ervan dat er op die plaats een langgerekt park komt dat de Ninoofsepoort met de Hallepoort verbindt. "Dat plan is heel goed onthaald," zegt Desmet. "Toch verandert er niets. Maar we hopen dat er deze legislatuur iets gebeurt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?