CDH wil reglement veranderen om als fractie erkend te worden

Céline Fremault (CDh) bij de eedaflegging in het Brussels Parlement op 11 juni 2019 Céline Fremault (CDh) bij de eedaflegging in het Brussels Parlement op 11 juni 2019
© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Céline Fremault (CDh) bij de eedaflegging in het Brussels Parlement op 11 juni 2019.
© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Céline Fremault (CDh) bij de eedaflegging in het Brussels Parlement op 11 juni 2019.

Céline Fremault wil een wijziging van het parlementsreglement, om zo met CDH toch als politieke fractie erkend te worden. Nu hebben de Franstalige christendemocraten daarvoor één parlementslid tekort.

Een erkende fractie heeft stemrecht in de commissies en kan ook op meer middelen, personeel en kantoren rekenen. Maar daarvoor moet een partij één tiende van de zetels halen, of 7 leden. CDH heeft er maar 6. Ter info: aan Nederlandstalige kant volstaat één zetel.

Daags na de verkiezingen probeerde Céline Fremault (CDH ) al dit regelment te veranderen, maar botste het op een njet van Ecolo. Afgelopen vrijdag diende Fremault dan officieel een vraag tot wijziging van het parlementsreglement in bij voorzitter Rachid Madrane (PS). Dat schrijft Le Soir. De aanvraag was vergezeld van een juridische studie.

5 procent

“Onze analyse toont dat het quotum van 10 procent veel strenger is dan dat in andere parlementen”, klinkt het bij Fremault.”In de kamer is maar 3,3 procent nodig, in het Waals parlement 6,6 procent. We willen dat het quotum in het Brussels parlement naar 5 procent gaat”, aldus Fremault. In dat geval heeft CDH voldoende parlementsleden om als fractie erkend te worden.

In afwachting van een beslissing vraagt CDH een dotatie die proportioneel is aan de vertegenwoordiging, de burelen nodig voor de parlementsleden en hun personeel.

Als deze vraag wordt afgekeurd, sluit CDH gerechtelijke stappen niet uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?