Brussel Kiest 2018 Jette CD&V Joris Poschet

| Joris Poschet

In Jette is eindelijk bekend wie in het schepencollege zal zetelen. Aan Nederlandstalige kant blijft Brigitte De Pauw (CD&V) drie jaar lang OCMW-voorzitter. Daarna treedt Joris Poschet (CD&V) toe tot het college, als schepen van onder meer Nederlandstalige Aangelegenheden. Die bevoegdheid neemt hij over van Nathalie De Swaef (Groen), die wel schepen blijft.

In Jette was er al een voorakkoord tussen de huidige meerderheidspartijen CDH-CD&V, MR-Open VLD en Ecolo-Groen. Huidig burgemeester Hervé Doyen (CDH) won met zijn Lijst van de Burgemeester vier extra zetels op veertien oktober en blijft de komende drie jaar burgemeester.

Van zijn lijst blijven Claire Vandevire, Benoit Gosselin en Mounir Laarissi schepen. Jacob Kamuanga wordt een nieuwkomer binnen het toekomstig schepencollege. Brigitte De Pauw (CD&V), die ook op de Lijst van de Burgemeester stond, behoudt haar functie van OCMW-voorzitster. Dat bevestigt Claire Vandevivere aan BRUZZ.

Poschet Vlaamse schepen

De Pauw blijft wel maar drie jaar voorzitster van het OCMW. Dat bevestigt Jettenaar en partijgenoot Joris Poschet aan BRUZZ. Na drie jaar wordt Poschet zelf schepen, onder meer bevoegd voor Nederlandstalige Aangelegenheden.

"We hebben met CD&V en de Lijst van de Burgemeester een historisch resultaat neergezet", zegt Poschet, ook Vlaams Volksvertegenwoordiger en Senator, aan BRUZZ. "Gedurende zes jaar zal CD&V in Jette een uitvoerend mandaat hebben. Eerst drie jaar als voorzitter van het OCMW, dan de laatste drie jaar onder als schepen van Vlaamse aangelegenheden."

Deswaef voor Groen

Bij Ecolo-Groen zijn er geen verrassingen, want Bernard Van Nuffel en Nathalie De Swaef blijven op post. Van Nuffel wordt eerste schepen, met de bevoegdheden Patrimonium en Openbare ruimte.

De Swaef heeft opnieuw Mobiliteit, aangevuld dit keer met Luchtkwaliteit. De eerste drie jaar van de komende legislatuur zal De Swaef ook bevoegd zijn voor Nederlandstalige Aangelegenheden. Joris Pochet zal deze bevoegdheid na drie jaar overnemen van De Swaef.

Wissels bij MR

Bij de liberalen werd de dag na de verkiezingen albesloten om de huidige MR-schepenen Geoffrey Lepers en Brigitte Gooris te vervangen door Olivier Corhay en Shirley Doyen. Dat is opmerkelijk want zij haalden relatief weinig voorkeursstemmen, alleszins een pak minder dan Lepers. "Het resultaat van onze lijsttrekker was slecht in vergelijking met de vorige verkiezingen", legt Corhay uit. "En zijn lijsttrekkerschap werd niet door alle MR-leden in Jette gesteund."

Wie welke bevoegdheden krijgt, is nog niet geweten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Kiest 2018: Jette, Hervé Doyen, nathalie de swaef, CDH

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni