CD&V Brussel pleit voor invoering van lawaaiflitspalen

© BRUZZ
17/09/2023

CD&V Brussel wil de strijd aangaan met de geluidsoverlast van opgedreven motoren en pleit daarom voor "lawaaiflitspalen" in de Brusselse straten. “Rodeorijders ondermijnden de levenskwaliteit van anderen", zegt Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle.

Knallende motoren van opgedreven auto’s, brommers en motoren: wie in Brussel woont, is bekend met de geluidsoverlast die het fenomeen met zich meebrengt.

In andere steden wordt die overlast al bestreden met zogenaamde lawaaiflitspalen: palen die geluidsniveaus meten en een signaal geven wanneer het geluid van een voertuig een bepaald aantal decibels overschrijdt. De stad Gent experimenteert sinds begin september met lawaaiflitspalen. Ook in Amsterdam en Parijs is het concept al gekend.

“Het stadsbestuur van Parijs wil tegen volgend jaar automatisch boetes uitdelen op basis van de vaststellingen van de palen”, zegt Brussels parlementslid Bianca Debaets in een persbericht. “Die ambitie moet ook Brussel kunnen inspireren om de strijd aan te gaan met de rodeorijders en opgedreven motors die in bepaalde wijken veel overlast creëren. De wijken rond de Heizelvlakte krijgen elk jaar opnieuw te maken met wegpiraten, met gevaarlijk rijgedrag en ergerlijke geluidsoverlast tot gevolg.”

Momenteel loopt al een proefproject in Schaarbeek waarbij een geluidsradar wordt getest.

Inbeslagnames

Volgens Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle getuigen de opgedreven motoren van weinig respect voor de buurt waarin ze rijden en diens bewoners. “We moeten fors durven optreden wanneer iemand de verkeersveiligheid en de levenskwaliteit van anderen ondermijnt.”

Verder wil CD&V Brussel dat de politiezones asociaal rijgedrag zoals driften, gevaarlijk inhalen of systematisch geluidsoverlast veroorzaken, beter bestrijden. "Hardleerse overtreders kunnen niet alleen een boete of rijverbod krijgen, ook hun wagen kan in beslag worden genomen. Dat instrument moet meer worden ingezet."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni