Christian Lamouline (LBR), voorzitter van de gemeenteraad van Sint-Agatha-Berchem.

| Christian Lamouline (CDH)

Christian Lamouline, nieuwe Berchemse burgemeester: ‘Openbare ruimte verbeteren’

Kris Hendrickx
© BRUZZ
01/09/2020

Christian Lamouline volgt donderdag Joël Riguelle op als burgemeester van Sint-Agatha-Berchem. Wie hem kent beschrijft hem als een gedreven man die goed met mensen omkan. Zelf wil Lamouline onder meer timmeren aan de openbare ruimte in zijn gemeente: “Die moet netter, groener en veiliger worden.”

Joël Riguelle is 65 geworden en geeft de burgemeesterssjerp donderdag door aan CDH-partijgenoot Christian Lamouline, die dan de eed aflegt bij minister-president Rudi Vervoort (PS). Riguelle wil meer tijd vrijmaken voor zijn gezin en ook gaan acteren.

De nieuwe Berchemse burgervader is 51 en was totnogtoe al voorzitter van de gemeenteraad. In het dagelijkse leven bekleedde Lamouline ook de hoogste ambtenaarspost in het Gewest: hij was secretaris-generaal van de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel, de centrale administratie. Die job verlaat hij nu.

De politiek is overigens geen vreemde habitat voor Lamouline. De licenciaat in de rechten was eerder al kabinetschef van Brussels minister Benoit Cerexhe en van Brussels schepen Georges Dallemagne (beiden CDH). Daarvoor was hij al werkzaam op het kabinet van federaal minister Philippe Maystadt (CDH).

Kenners beschrijven Lamouline als gedreven, intelligent, luisterbereid en bescheiden.

Wie hem kent, beschrijft de nieuwe burgemeester als een bescheiden, maar intelligente en gedreven man. “Ik voel dat hij er zin in heeft,” zegt Gerd Van Den Eede, die Lamouline tijdelijk opvolgt als adjunct-directeur-generaal. “Ik denk ook dat het hem zal liggen. Hij houdt van het contact met mensen en toont altijd snel doorzicht in politieke situaties. Hij legde hier ook een mooi parcours af, met een ambtenarij die grotendeels hervormd is en een verhuis naar de Silver Tower die in de steigers staat.”

Het portret dat zijn opvolger schetst herkent ook schepen Agnès Van den Bremt (CD&V). “Meneer Lamouline luistert ook goed naar mensen en weet daar een goeie synthese van te maken. En zijn tweetaligheid is natuurlijk een pluspunt in een gemeente als Sint-Agatha-Berchem, waar veel Nederlandstaligen wonen.”

Langetermijnplan

Lamouline heeft zijn prioriteiten voor de komende jaren alvast op een rij. “Op een staat natuurlijk een goed beheer van de Covidcrisis,” legt hij uit. “Daarnaast wil ik veel aandacht besteden aan het openbaar domein. Dat moet veiliger, netter en kwaliteitsvoller worden. De coronacrisis heeft trouwens getoond hoe belangrijk groene ruimtes zijn voor onze bewoners. Die openbare ruimte moet dus zeker ook groener.”

De nieuwe burgervader wil zijn beleid ook in een langetermijnplan gieten. "Ik wil een degelijk gemeentelijk ontwikkelingsplan, dat de grote keuzes voor de volgende jaren bepaalt. Het vorige plan is ondertussen al 20 jaar oud en ik wil vermijden dat we telkens beleidsbeslissingen nemen volgens de inspiratie van de dag zelf. Het beleid moet passen in een coherent verhaal.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Agatha-Berchem , Politiek , Joël Riguelle , Christian Lamouline

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni