Joël Riguelle burgemeester Sint-Agatha-Berchem

| Joël Riguelle, burgemeester Sint-Agatha-Berchem, hier op een foto van de theatershow 'Sois belge et tais toi ! ' in 2013.

Burgemeester Sint-Agatha-Berchem geeft fakkel door: 'Ik wil nog meer acteren'

© Belga - BRUZZ
23/06/2020
Updated: 23/06/2020 16.06u

De burgemeester van Sint-Agatha-Berchem, Joël Riguelle (CDH), neemt op 1 september ontslag. Dat heeft hij maandagavond tijdens de gemeenteraad bekendgemaakt. Hij wordt opgevolgd door Christian Lamouline. Riguelle wil meer tijd voor zijn familie, en blijkt ook ambities op een andere dan de politieke bühne te hebben.

De 65-jarige Riguelle had na de laatste verkiezingen al laten verstaan dat hij halverwege de legislatuur de fakkel zou doorgeven. Omwille van familiale, persoonlijke en gezondheidsredenen wordt die timing een beetje vervroegd, legde hij uit.

"Ik heb wat gezondheidsprobleempjes, niet te erg, maar mijn dokter heeft me toch gewaarschuwd dat ik moet oppassen", zegt Riguelle aan BRUZZ. Over de aard van die gezondheidsproblemen wil hij niet uitweiden.

"Dat was een eerste signaal. Daarnaast merkte ik dat mijn opvolger er klaar voor was. De ploeg draait goed", zegt Riguelle. "Ik ben ook 65. Ik heb me aan mijn engagement tegenover de kiezer gehouden, en ik heb het gevoel dat ik nu iets anders zou kunnen uitproberen, als dat nog lukt."

Cabaret

Wat dan andere dan is? "Ik speel al jarenlang toneel. Ik heb meer dan twintig jaar meegedaan aan Sois Belge et tais-toi (zeer bekende satirische politieke komedie aan Franstalige kant, red.), en onlangs ook nog aan een ander Belgisch stuk. Nu heb ik ook de kans gekregen om mee te doen aan Le Tour du Monde en 80 jours, een cabaretversie van het bekende boek van Jules Verne."

Opmerkelijk: ook voormalig Brussels schepen Alain Courtois (MR), nu 69, stapte twee jaar geleden uit de politiek om zich alsnog op een acteerdroom toe te leggen.

Daarnaast wil Riguelle ook meer tijd maken voor zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen. "Mijn vrouw heeft niet gevraagd dat ik ermee zou stoppen, nee. Maar ze is er wel blij mee."

Riguelle zetelde bijna 32 jaar in de gemeenteraad, was zes jaar schepen en zestien jaar burgemeester. Zijn opvolger Lamouline was kabinetschef bij de stad Brussel en later bij Brussels minister Benoît Cerexhe. Hij is momenteel secretaris-generaal bij de gewestelijke administratie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Agatha-Berchem , Samenleving , Christian Lamouline , burgemeester

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni