Close: 'Er zullen vzw's verdwijnen'

© bruzz

De toekomstige burgemeester van Brussel, Philippe Close (PS), is resoluut. "Er zullen snel vzw's verdwijnen en er zal gesnoeid worden in de vergoedingen", zo zegt hij in een interview met De Standaard, het eerste sinds hij naar voren werd geschoven als opvolger van Yvan Mayeur.

"Ja, ik was deel van het probleem. Maar als burgemeester zal ik mijn parlementszetel opgeven, en snijd bijgevolg brutaal in mijn eigen inkomen. Dat plaatst mij in een comfortabele positie om het systeem radicaal te hervormen. En snel", maakt Close zich sterk.

Naast een kadaster met alle organen, mandaten en vergoedingen van de Stad Brussel, dat zaterdag online verschijnt, wil hij verder inzetten op goed beheer en expertise. "Zowel in het aantal vzw's als in het aantal bestuurders en hun vergoeding zal drastisch worden gesnoeid", aldus de burgemeester. "Welke entiteiten zullen stopgezet worden? Die oefening maken we met het hele bestuur. Tegen juli zal die klus rond zijn."

1.600 euro bruto per maand
Ook in de vergoedingen wil de nieuwe burgemeester drastisch snoeien. "De basisvergoeding wordt de normale zitpenning zoals die van ge­meenteraadsleden, momenteel 78,63 euro bruto per vergadering. Leden van het permanent bureau kunnen wat meer krij­gen, de voorzitter en vicevoorzit­ter nog meer", aldus Close.

"Voor de grote economische entiteiten als de ziekenhuizen, Brussels Expo, de Vroegmarkt of Brusselse Keu­kens nemen we de vergoeding van de voorzitter bij de ver­voersmaatschappij MIVB als norm. Dat is 800 euro netto, of ongeveer 1.600 euro bruto per maand."

Het doel van dit actieplan? "Binnen enkele maanden moeten mensen over Brussel spreken als het schoolvoorbeeld van een geslaagde Operatie Schone Handen."

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook