Close laat kartonnen tenten van migranten verwijderen, hulporganisaties verbolgen

JP , NL
© BRUZZ
19/10/2022
Updated: 19/10/2022 14.35u

De kartonnen tenten waar sinds maandag minderjarige migranten in sliepen, zijn verwijderd door de politie. Dat bevestigt het kabinet van burgemeester Philippe Close (PS) aan BRUZZ. "De Stad heeft al veel gedaan voor migranten, het is aan de federale regering om de minderjarigen te herbergen," zo luidt de verklaring. Tine Claus, directrice van vluchtelingenorganisatie Vluchtelingenwerk Vlaanderen, is niet te spreken over de politie-interventie.

whatsapp_image_2022-10-19_at_11.16.41_am.jpeg

| De kartonnen tenten die voor de Humanitaire Hub werden opgesteld, zijn platgestampt door de Brusselse politie.

Maandagavond legde de daklozenorganisatie Samusocial verschillende niet-begeleide minderjarige vreemdelingen te slapen in kartonnen tentjes. Dat deden ze voor de deur van de Humanitaire Hub aan de Havenlaan. Daar kunnen mensen overdag terecht voor een maaltijd en een douche.

Volgens Mehdi Kassou van de Humanitaire Hub gaat het om zeventien tenten, met per tent twee niet-begeleide minderjarigen. In totaal sliepen 30 niet-begeleide minderjarigen vannacht op straat. Ook naast die tenten hadden 60 migranten zich te slapen gelegd. In de hele stad sliepen 150 alleenreizende mannen en 30 niet-begeleide minderjarigen op straat.

Platgestampt

"Tussen 8 en 9 uur woensdagochtend is de politie ter plaatse gekomen op bevel van Close om de tenten te evacueren. De Stad heeft een nultolerantie wat betreft op straat slapen in tenten," zegt Kassou. "De tenten werden platgestampt. We hebben nog kunnen onderhandelen over het karton opplooien en binnen leggen."

De burgemeester vindt het onaanvaardbaar dat minderjarige migranten op straat slapen. Hen in kartonnen tentjes herbergen zou het verkeerde signaal zijn, aldus Close. Het is volgens hem hoog tijd dat de federale bevoegdheid meer actie onderneemt in Brussel.

Tine Claus, directrice van vluchtelingenorganisatie Vluchtelingenwerk Vlaanderen, is niet te spreken over de politie-interventie van woensdagochtend. "Momenteel zien we geen andere oplossing om niet-begeleide minderjarigen onderdak te bieden. De overheid heeft een plicht hen opvang te bieden, maar als de overheid die plicht niet kan nakomen, kunnen ze op zijn minst een oplossing bieden. Dit is onbegrijpelijk," zegt ze. De niet-begeleide minderjarigen zijn volgens haar kwetsbaar voor uitbuiting en misbruik. "Dat baart ons zorgen. Mensensmokkelaars kennen de situatie en kunnen daar misbruik van maken."

'Federale bevoegdheid'

De Stad heeft volgens de woordvoerster van de burgemeester de voorbije maanden en jaren al veel gedaan op vlak van asiel en migratie - wat uiteindelijk federale bevoegdheden zijn. Woordvoerster Carole Poncin verwijst naar het Pachecogebouw dat ter beschikking is gesteld als aanmeldcentrum voor Dienst Vreemdelingenzaken in plaats van het Klein Kasteeltje. Of het voormalige Bordet-ziekenhuis dat Oekraïners heeft opgevangen en later ook vluchtelingen uit andere landen.

"Veel meer kunnen we niet doen," zegt Poncin. "We zien niet graag gebeuren dat de tenten worden verwijderd. Maar opvang is een federale bevoegdheid, de oplossing moet van de federale overheid komen."

Volgens Claus zouden woensdag 91 gezinnen, 20 niet-begeleide minderjarigen en 70 alleenstaande mannen asiel aanvragen. "De gezinnen zullen vanavond terecht kunnen in opvangcentrum Ariane, maar voor de andere groepen is er nog onduidelijkheid," zegt ze. Volgens Kassou zullen ze de kartonnen tenten woensdagavond opnieuw opzetten. De hub 's nachts open houden is volgens hem geen optie. Daarvoor zijn extra personeel en middelen nodig.

'Instroom beperken'

“Fedasil kan de situatie niet alleen dragen,” reageert Sieghild Lacoere, de woordvoerder van bevoegd staatssecretaris Nicole de Moor. “Zij hebben de operationele limiet bereikt van wat ze zelf kunnen organiseren om opvang te bieden.”

Daarom besliste de kern van de federale regering vorige week dat 150 personen vanuit verschillende overheidsdiensten Fedasil zouden ondersteunen. Toch blijven er opvangplaatsen tekort voor kwetsbaren. “De Moor blijft aandringen op een gezamenlijke aanpak om kwetsbaren een opvang te kunnen bieden,” vervolgt Lacoere.

Behalve een bredere samenwerking met de overheid, wil de Moor de instroom beperken. Zo zou Europa met Servië zijn overeengekomen dat nationaliteiten die plots opduiken in de asielstatistieken niet meer visumvrij mogen reizen. “Voor België is dat Burundi, waar op een maand tijd 553 aanvragen kwamen, terwijl dat cijfer vorig jaar op 400 lag,” zegt Lacoere. Verder moeten asielzoekers die werken het opvangnetwerk verlaten. “Dat is al in uitvoering en betreft zo’n 2.000 personen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Humanitaire hub, opvangcrisis, niet begeleide minderjarige vreemdelingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni