Speech van de burgemeester van Brussel Philippe Close

| Brussels burgemeester Philippe Close (PS) reageert op uitspraken Pieter De Crem (CD&V)

Close reageert: 'Meer federale politieagenten nodig om politiezones te steunen'

02/01/2020

Burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) is het niet eens met het pleidooi van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) om de Brusselse politiezones te laten samensmelten. "De patiënt die prioritair behandeld moet worden is de federale politie. De federale regering heeft daarin niets geïnvesteerd en de federale politie is niet in staat om haar ondersteunende taak voor de politiezones ten volle op te nemen", reageert Close.

De zes politiezones werkten voor de eerste keer met Nieuwjaar gecoördineerd samen. Volgens minister De Crem toont die samenwerking de noodzaak van een eengemaakte politiezone aan. Hij vindt dat dit op de tafel van federale regeringsonderhandelingen moet komen.

Burgemeester Close is tevreden over de "uitstekende" samenwerking tijdens de oudejaarsnacht. Volgens de burgemeester ligt dat in de lijn met de wil van de Brusselse overheden om bij grote gebeurtenissen meer samen te werken. Een volgende stap in die samenwerking komt er wanneer de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene deel zal nemen aan de gewestelijke dispatching.

De fusie van de politiezones vindt Close geen goed idee. Hij wijst erop dat de korpschefs daar evenmin voorstander van zijn. "Eenheid van commando is één ding, maar nabijheid is een ander", zegt Close aan De Standaard. "Elke politiehervorming moet de beide aspecten in het oog houden, en dat is niet het geval. Waarom zou je fusioneren als de samenwerking nu al prima is?"

'Fenomeen overal in Europa'

Bovendien, zegt Close, moet eerst de federale politie versterkt worden. "Het is gemakkelijker om over anderen te praten dan over zichzelf. Er moeten eerst en vooral meer federale agenten komen om de steun aan de politiezones te garanderen", zegt de Brusselse burgemeester.

Close betreurt de incidenten van afgelopen nacht in Brussel, maar stelt vast dat het fenomeen zich zowat overal in Europa voordoet. Blijkbaar "kan men zich niet meer amuseren zonder dingen te vernielen", zegt hij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Veiligheid , Philippe Close , pieter de crem , eengemaakte politiezone , fusie politiezones , politiezones , eenmaking politiezones

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni