Tijdens oudjaarsnacht komt er één centraal politiecommando. Zo wil de politie bij eventuele incidenten efficiënter tussenkomen.

Eengemaakt politiebevel tijdens oudejaarsnacht

JP
© BRUZZ
30/12/2019

Tijdens oudejaarsnacht komt er één centraal politiebevel. Dat betekent dat één korpschef de zes politiezones zal aansturen. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) bevestigd aan VTM Nieuws.

Die maatregel komt er nadat het op oudejaar 2018 in bepaalde zones behoorlijk uit de hand liep. Relschoppers gingen toen zwaar tekeer in Molenbeek, staken auto’s in brand, plunderden winkels en bekogelden brandweermannen met stenen en vuurpijlen. Ook in Sint-Joost werden auto's vernield.

Volgens De Crem gebeurde er toen een zware inschattingsfout: de politie was niet voorbereid, reageerde te traag, en ongecoördineerd. Nu vallen alle agenten onder hetzelfde bevel. Daar komt nog bij dat het aantal agenten volgens de minister is verdubbeld. Het gaat over meerdere honderden politieagenten die in het straatbeeld aanwezig zullen zijn.

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) pleitte eerder al voor een eenheid van politiebevel voor grote evenementen in de hoofdstad, in navolging van de werking tijdens Europese toppen. Hij noemde toen ook al als voorbeeld van zo'n evenement oudejaarsnacht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Veiligheid , rellen oudjaarsnacht , politie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni