Cocof-college verwacht voorstel van Maingain

© PhotoNews
| Olivier Maingain (Défi) bij een consultatie door Koning Filip na de verkiezingen van 26 mei 2019.

Het college van de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof) verwacht een voorstel van missiebrief van Défi-voorzitter Olivier Maingain voor de functie die hem zal toevertrouwd worden om de banden tussen Franstalige entiteiten te versterken. Dat antwoordde Cocof-minister-voorzitster Barbara Trachte (Ecolo) op een vraag van parlementslid Gaëtan Van Goidsenhoven (MR).

Er is reeds veel inkt gevloeid over de functie van verbindingsofficier tussen de Waalse en Brusselse instellingen. Ze werd voorzien in het regeerakkoord van de Cocof tussen PS, DéFI en Ecolo, maar wordt niet vermeld in het regeerakkoord van Wallonië en de Franse Gemeenschap, met ook de MR aan boord. De functie was bestemd voor Olivier Maingain (Défi), die normaal tegen eind dit jaar de fakkel doorgeeft als partijvoorzitter.

Eerder had Barbara Trachte al opgemerkt dat in het besluit waar de bevoegdheden binnen de Cocof worden vastgelegd geen sprake is van de functie en dat de verantwoordelijkheid voor relaties met de andere entiteiten haar toekomt. Maar ook de MR, die in Brussel in de oppositie zit maar in Wallonië en de Franse Gemeenschap in de regering, wilde niet weten van de functie. Daarmee leek het dossier een stille dood te sterven.

Slechte komedie

Maar vrijdag leek de regeringsleidster van de Franstalige Brusselaars opnieuw de deur op een kier te zetten. "Er bestaat een akkoord om een functie te creëren waarvan de naam nog niet is vastgelegd en de precieze inhoud nog niet helemaal vaststaat. We zijn eigenlijk nog altijd aan het wachten op een missiebrief die binnen het college besproken en gevalideerd zal worden. Ik neem aan dat de brief zeer binnenkort aankomt", verduidelijkte Trachte.

De minister-voorzitster van de Cocof opperde de mogelijkheid van een "exploratiemissie" in het kader van een reflectie over "de toekomst van de Franstalige instellingen". De MR vond het antwoord 'ongelooflijk'. "We zien dat alles enkel draait rond een intentieverklaring van de Défi-voorzitter. Het is hoog tijd om deze slechte komedie stop te zetten", reageerde Van Goidsenhoven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?