Olivier Maingain (Défi), Sint-Lambrechts-Woluwe
© PhotoNews | Olivier Maingain: burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe, voorzitter van Défi en binnenkort "verbindingsofficier" tussen Brussel en Wallonië

Maingain reageert op polemiek over zijn nieuwe functie

TD
© BRUZZ
09/08/2019

Défi-voorzitter Olivier Maingain verdedigt zijn nieuwe functie als agent de liaison in Franstalig België. "Er is een grotere autonomie nodig voor Wallonië en Brussel," zegt hij.

Olivier Maingain spaart de grote woorden niet in zijn verdediging voor zijn nieuwe post binnen de Brusselse regering. "Ik geloof niet dat de uitdrukking agent de liaison (verbindingsofficier, red.) opportuun is. Het is een missie gedelegeerd door de regering van de Franstalige Brusselaars, die wil denken over manieren om de banden tussen Brussel en Wallonië aan te halen, te versterken en tot nieuwe evenwichten te komen," zegt hij in een reactie aan de omroep RTBF.

Hij verdedigt op die manier de (onbezoldigde) functie die hij in de laatste dagen van de Brusselse regeringsonderhandelingen voor zichzelf heeft gecreëerd. De nieuwe functie moet volgens Maingain vooral de autonomie van de Franstaligen versterken. Maar dat is, volgens Maingain althans, een "denkoefening en geen politieke missie."

De functie wekt heel wat reacties op, zowel in Franstalig België als in Vlaanderen. Binnen eigen Défi-rangen zou er gemor zijn omdat Maingain de post voor zichzelf en niet voor een partijgenoot heeft gemaakt. Hij is bezig aan zijn laatste mandaat als partijvoorzitter. Voor de Vlaamse oppositie is de nieuwe functie vooral anti-Vlaams.

De Vlaamse meerderheidspartijen vinden dat het een zaak is van de Franstalige leden van de Brusselse regering, omdat de functie besproken werd binnen het kader van de Franstalige regeringsonderhandelingen in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Olivier Maingain, Défi, agent de liaison, verbindingsofficier

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie