Olivier Maingain (Défi) bij een consultatie door Koning Filip na de verkiezingen van 26 mei 2019

| Olivier Maingain (Défi) mag tevreden zijn. Hij loodste zijn partij opnieuw de Brusselse regering binnen én heeft een nieuwe baan.

Olivier Maingain (Défi) heeft naast het voorzitterschap van zijn partij en het burgemeesterschap van Sint-Lambrechts-Woluwe een nieuwe, onbezoldigde baan: hij wordt binnen de Franstalige gemeenschapscommissie 'agent de liaison' tussen Brussel en Wallonië, een soort socio-economische bruggenbouwer in Franstalig België. "We moeten tonen dat de eenheid onder Franstaligen essentieel is," zegt hij.

In de laatste rechte lijn van de onderhandelingen voor een nieuwe Brusselse regering, kwam Defi-voorzitter Olivier Maingain nog met een ideetje op de proppen. Hij wilde binnen de franstalige gemeenschapscommissie (Cocof) een 'agent de liaison' zijn tussen Brussel en de Franse gemeenschap, een soort politiek verbindingspersoon. Dat schrijft de zakenkrant L'Echo.

Maingain wil de socio-economische banden tussen Brussel en Wallonië nauwer aanhalen en niet enkel focussen op cultuur en onderwijs, de twee gemeenschapsbevoegdheden waarover nu al nauwe samenwerking bestaat. "Hebben we niet hetzelfde belang om een gemeenschappelijke economische politiek te voeren?" vraagt hij zich af.

De nieuwe post is weliswaar onbezoldigd, maar doet toch de wenkbrauwen fronsen want Maingain krijgt een kabinet van vier à vijf mensen van de Franse gemeenschapscommissie ter beschikking, schrijft L'Echo. Minister-president Vervoort (PS) toont zich voorzichtiger. “Er werd gesproken over het detacheren van bestaand personeel, maar tijdens de onderhandelingen zijn we niet in detail getreden. Wat wel zeker is, is dat dit niets extra mag kosten.”

Voor alle duidelijkheid: de Nederlandstalige onderhandelaars waren in deze geen betrokken partij. Net zoals de Franstalige verkozenen geen enkele inspraak hebben in de werking van de VGC, het miniparlement van de Brusselse Vlamingen, hebben ook de Nederlandstalige geen inspraak in de cocof.

Ondertussen ontstaat er ook aan Franstalige kant heel wat wrevel over de nieuwe post voor Maingain. Die is aan een laatste mandaat bezig als voorzitter van Défi en zou zich volgens enkelen zijn politieke toekomst via deze nieuwe post toch verzekeren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Défi, vervoort III, regering Vervoort III, Olivier Maingain, Brusselse regering, Wallonië, franse gemeenschap

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni