Dit is de nieuwe Brusselse regering

Kris Hendrickx, TDN
© BRUZZ
18/07/2019
Updated: 18/07/2019 16.45u

De eedaflegging van de Brusselse ministers en staatssecretarissen

Voor Ecolo stappen Alain Maron en Barbara Trachte in de Brusselse regering. En Nawal Ben Hamou krijgt verrassend het staatssecretariaat voor de PS. Ook Elke Van den Brandt, Sven Gatz en Pascal Smet zijn van de partij. Bernard Clerfayt (Défi) ruilt de burgemeesterssjerp in Schaarbeek in voor een ministerpost.

Niet alle namen in Vervoort III zijn verrassingen. Dat Vervoort zichzelf opvolgt was al een tijdje duidelijk en ook de aanwezigheid van de Nederlandstaligen Elke Van den Brandt (Groen), Sven Gatz (Open VLD) en Pascal Smet (one.brussels/SP.A) waren certitudes.

Ecolo vergadert zeven uur

Wie bij Ecolo zou meedoen was minder duidelijk. Alain Maron was al verzekerd van deelname, maar of hij minister of staatssecretaris zou worden was ongewis. Het werd het eerste. Zakia Khattabi kiest er immers voor om covoorzitter te blijven. Na een marathonvergadering van zeven uur koos de Brusselse Ecolo voor Barbara Trachte als staatssecretaris.

De kandidatuur van Isabelle Pauthier, gewezen algemeen secretaris bij ARAU, werd afgewezen. Enkele groene militanten steunden haar niet, wegens haar traditionele visie op stedenbouw. Trachte kon bouwen op haar jarenlange ervaring als Brussels Parlementslid en kreeg dus meer interne steun.

Verrassing Nawal Ben Hamou

Bij Défi hing nog een zweem van twijfel rond Bernard Clerfayt, de Défi-burgemeester van Schaarbeek. Die had aanvankelijk gezegd dat hij zijn gemeente enkel zou verlaten als hij minister-president werd. Hoewel dat niet lukte, doet Clerfayt nu toch mee, als minister van Werk en Opleiding. Economie wordt afgesplits van Werk en gaat naar Maron. Cécile Jodogne (Défi) maakt de omgekeerde beweging en wordt burgemeester van Schaarbeek.

Naast Rudi Vervoort stapt ook Nawal Ben Hamou voor de PS in de Brusselse regering. Dat is een verrassing, want vooral de Elsense Caroline Désir werd genoemd als opvolgster van Fadila Laanan. Nawal Ben Hamou is gemeenteraadslid in Brussel-Stad en was eerder ook al Kamerlid. De Brusselse heeft Turkse en Marokkaanse roots en volgde haar schoolloopbaan in het Nederlands.

De meerderheid stelt ook Rachid Madrane (PS) voor als voorzitter van het Parlement. Oud-minister Guy Vanhengel (Open Vld) wordt eerste ondervoorzitter en Fouad Ahidar (one.brussels-sp.a) voorzitter van de Raad van de VGC. Het regeerakkoord leest u hier.

De leden van de regering en hun bevoegdheden:

20190410 RAPPORT VERVOORT kopje BRUZZ ACTUA 1662

| Rudi Vervoort

Rudi Vervoort (PS)

minister-president, bevoegd voor stadsvernieuwing, ruimtelijke ontwikkeling, veiligheid en preventie, toerisme, imago van Brussel en biculturele zaken van gewestelijk belang, betalend personenvervoer.

Elke Van den Brandt (Groen)

| Elke Van den Brandt (Groen)

Elke Van den Brandt (Groen)

Minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Verkeersveiligheid. Ze is ook bevoegd voor sociale integratie en gezondheid (GGC). Als voorzitster van de VGC is ze ook bevoegd voor begroting, Financiën, Welzijn, Kinderopvang en Stedenbeleid.

Alain Maron (Ecolo), hier tijdens een plenaire zitting in het Brussels parlement, raakte vooral in het nieuws door het Samusocial-schandaal, dat hij mee aan het licht bracht

| Alain Maron (Ecolo), hier tijdens een plenaire zitting in het Brussels parlement.

Alain Maron (Ecolo)

Minister van Economie, Milieu en Klimaat, Sociale Integratie en Gezondheid. Hij is ook bevoegd voor Energie, Water, Netheid, Haven van Brussel en gezondheid.

Bernard Clerfayt (Défi), burgemeester van Schaarbeek

| Bernard Clerfayt

Bernard Clerfayt (Défi)

Minister van Werk en Opleiding, Beroepsopleiding, Lokale Besturen, Digitalisering, Dierenwelzijn en Kinderbijslag.

20190410 Rapport Sven Gatz BRUZZ ACTUA 1662

| Sven Gatz

Sven Gatz (Open VLD)

Minister van Financiën en Begroting, Ambtenarenzaken en Promotie van Meertaligheid. Hij is ook bevoegd voor Toerisme, imago van Brussel en biculturele zaken van gewestelijk belang (samen met Vervoort) en Statistiek. Binnen de VGC is hij ook bevoegd voor Onderwijs.

20181115 Brussels minister van mobiliteit Pascal Smet (PS)

| Pascal Smet

Pascal Smet (One.brussels)

Staatssecretaris voor Stedenbouw en Patrimonium, Europese en Internationale Aangelegenheden, Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel, Ontwikkelingssamenwerking, Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp. Binnen de VGC is hij minister van Jeugd, Cultuur en Sport.

20190718 nawal ben hamou ps 02

| Nawal Ben Hamou (PS)

Nawal Ben Hamou (PS)

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Huisvestiging en Erediensten. Ze heeft ook een reeks bevoegdheden in de Franse Gemeenschapscommissie (Cocof) zoals Sociale Integratie, Onderwijs, Cultuur en Sport.

20190718 BarbaraTrachte Ecolo eedaflegging

| BarbaraTrachte (Ecolo)

Barbara Trachte (Ecolo)

Staatssecretaris voor Economische Transitie en Onderzoek. Ze wordt ook minister-president van de Cocof, bevoegd voor Economie, Ambtenarenzaken, Openbaar Ambt en Gezinsbeleid.

De leden van de regering leggen donderdagvoormiddag de eed af in het Brussels Parlement vanaf 9.30 uur. Minister-president Rudi Vervoort legt om 13.30 uur de eed af bij de koning, waarna een eerste ministerraad volgt. De regeerverklaring is voorzien om 14.30 uur.

Brusselse_regering

| Dit is ze dan, de nieuwe Brusselse regering. Vlnr: Bernard Clerfayt (Défi), Nawal Ben Hamou (PS), Elke Van den Brandt (Groen), Rudi Vervoort (PS), Alain Maron (Ecolo), Pascal Smet (One.Brussels/SP.A), Barbara Trachte (Ecolo) en Sven Gatz (Open VLD).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, brusselse formatie, regeerakkoord

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni