| Premier Alexander De Croo biedt in een toespraak zijn excuses aan voor de dood van Patrice Lumumba - de eerste eerste minister van het onafhankelijke Congo - en de rol die Belgische ministers daarin gespeeld hebben.

Congocommissie mislukt: geen akkoord en geen excuses

© Belga
19/12/2022

De bijzondere Congocommissie van De Kamer heeft maandag niet gestemd over het verslag en de aanbevelingen. De leden van de commissie kwamen niet tot een akkoord. "Vandaag heeft de Kamer de afspraak met de geschiedenis gemist," zegt commissievoorzitter Wouter De Vriendt (Groen).

De bijzondere Congocommissie van de Kamer heeft maandag niet gestemd over het verslag en de aanbevelingen, die de afsluiting moesten vormen voor de werkzaamheden die in de zomer van 2020 gestart waren. Verschillende fracties, waaronder de liberalen, hebben de zitting verlaten. Open VLD en MR weigerden mee te werken aan een wisselmeerderheid over het onderwerp dat de Vivaldimeerderheid verdeelt.

Commissievoorzitter Wouter De Vriendt (Ecolo-Groen) stelde op 22 november zijn voorstellen voor aanbevelingen voor. Het debat kristalliseerde zich rond de aanbeveling over de verontschuldigingen van België voor zijn koloniaal verleden. Binnen de meerderheid wilden de liberalen en CD&V zich houden aan de spijtbetuigingen van de koning in juni. Voor PS en de groenen waren verontschuldigingen een voorwaarde voor verzoening.

Volgens De Vriendt zijn de geesten nog niet gerijpt. Het is aan anderen om door te zetten, stelde hij vast. "De twee expertenrapporten, alle hoorzittingen en mijn voorstel met 128 beleidsaanbevelingen blijven overeind. Daarop kan hopelijk ooit verder worden gebouwd. Vandaag heeft de Kamer de afspraak met de geschiedenis gemist. Maar op een bepaald moment zal de Belgische politiek wél met antwoorden moeten komen", luidde het in een mededeling.

Hij herinnert eraan dat op 13 oktober een akkoord was tussen de meerderheidspartijen over de aanbevelingen van de commissie, met daarbij ook excuses voor de wandaden van het koloniale regime. Maar dat akkoord is kort nadien "opgeblazen" door twee partijen onder druk van "anderen die niet betrokken waren bij het proces". De Vriendt heeft het dan over partijvoorzitters en kabinetten, maar hij verwijst ook naar een bericht vanuit het koninklijk paleis.

Reacties

De CD&V wil het geleverde werk niet verloren laten gaan: "CD&V roept alle partijen op om het geleverde werk van de afgelopen twee jaar niet zomaar in de prullenmand te gooien, maar het werk verder te zetten in de volgende weken", aldus Jan Briers.

Dat het niet tot een stemming over de aanbevelingen kwam is volgens N-VA "het gevolg van onoverbrugbare verschillen binnen Vivaldi over de passage rond de excuses en mogelijkheid tot herstelbetalingen. Een blamage voor de voorzitter en een zoveelste breuk binnen de meerderheid."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni