| Onder meer het Koloniale Veteranenplein zorgde voor discussie.

Gemeente Anderlecht gaat koloniale verwijzingen voorzien van context

© Belga - BRUZZ
17/04/2019

De Brusselse gemeente Anderlecht gaat elk koloniaal eerbetoon in de openbare ruimte en in het gemeentehuis voorzien van een paneel met context. Het initiatief komt er na enkele aanbevelingen van een gemeentelijke werkgroep.

In Anderlecht kiest het gemeentebestuur ervoor om de koloniale verwijzingen niet te verwijderen, omdat ze deel uitmaken van een niet te ontkennen geschiedenis. Daarbij vinden ze het wel belangrijk om dergelijke verwijzingen in de juiste context te plaatsen.

Twee jaar geleden zorgde het Koloniale Veteranenplein nog voor discussie binnen de gemeente. Uiteindelijk bleef de naam behouden, maar werd een werkgroep opgericht om de koloniale verwijzingen van een gepaste context te voorzien. Die werkte samen met vzw's Change, Mémorie Coloniale en academische experts een voorstel uit voor omkadering, dat dus vanaf nu gevolg zal krijgen.

De bushalte Koloniale Veteranen zal mogelijk wel van naam veranderen. De gemeente zal vervoersmaatschappij MIVB vragen om daar een participatief proces rond te organiseren.

"Het is belangrijk om deze zaken in de juiste context te plaatsen door infosessies te organiseren en uitwisselingen rond deze periode mogelijk te maken. Verder moeten we de herinnering aan de pijnlijke gebeurtenissen uit het koloniale verleden levendig houden door te steunen op precieze historische gebeurtenissen. We moeten in dialoog gaan en ervoor zorgen dat personen niet tegen elkaar worden opgezet", zegt schepen van Internationale Solidariteit Julien Milquet (CDH).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , koloniaal verleden , Julien Milquet

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni