© Belga | De symbolische actie op het Poelaertplein van de CCOJB.

Coördinatiecomité Joodse organisaties voert symbolische actie op Poelaertplein

© Belga
25/10/2023

De CCOJB, het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België, heeft woensdag in de vooravond een symbolische actie gevoerd aan het Poelaertplein. De symbolische actie bestond eruit 'de langste tafel' te maken, en zo de slachtoffers van de aanvallen van 7 oktober van de extremistische Palestijnse organisatie Hamas op Israël te herdenken. Daarbij was ook aandacht voor de gegijzelde Israëli's. Aan de tafel was plaats voor meer dan 200 mensen, volgens de politie waren er ongeveer 20 deelnemers.

Soortgelijke acties vonden eerder ook plaats in Rome en Tel Aviv. Om de veiligheid te waarborgen waren er verschillende politiecombi's aanwezig, alsook zwaarbewapende agenten. Sommige passanten werden kortstondig aangehouden, vooral na het uitsteken van de middelvinger of roepen naar de actievoerders.

Op het plein stond een groot scherm waarop de namen van de op dit moment nog meer dan 200 gijzelaars, vooral Israëliërs en buitenlanders met de dubbele nationaliteit, geprojecteerd werden. De wagen met leuze "Bring them Home" op het scherm reed woensdag rond langs verschillende belangrijke instellingen in Brussel.

"Ik ben tegen barbarij en terrorisme", zegt een deelneemster van de symbolische actie. "Maar we kunnen pas discussiëren over vrede als alle gijzelaars zijn vrijgelaten", zo duidt ze. "Ik ben niet voor de politiek van de Israëlische staat, maar we moeten de handelingen van Hamas veroordelen."

"Deze beelden van gijzelaars tonen is in de eerste plaats belangrijk om het bewustzijn van het publiek te vergroten", zegt Joel Rubinfeld, voorzitter van de Belgische Liga tegen het Antisemitisme. "We hebben al vier gijzelaars bevrijd, maar er moeten er nog meer dan 200 volgen. Demonstreren voor Palestina is wat mij betreft een lachertje, allereerst moet Hamas uit de weg geruimd worden. We moeten begrijpen dat Hamas het grootste obstakel is richting vrede."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, CCOJB, joodse organisaties, Poelaertplein, conflict Israël-Palestina

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie